Hlavní obsah

„Žádný zázrak, měl jsem z pr... kliku.” Český řidič, který přežil pád z janovského mostu, poprvé promluvil na veřejnosti

Brífink řidiče zraněného v Janově.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Český řidič kamionu Martin Kučera, se kterým spadl minulý týden most v italském Janově, je zpátky v Praze. Z Thomayerovy nemocnice byl propuštěn do domácího ošetřování.

Článek

Při odchodu domů uspořádal zraněný řidič brífink pro média. „Zázrak to nebyl, i Italové říkali, že jsem měl z pr... kliku,” zhodnotil s úsměvem řidič, že se mu podařilo přežít tragédii v Janově, když se pod jeho kamionem zřítil most.

„Zavlnila se silnice, pak se ozvala rána a rozpadla se na kusy,” popsal samotný kolaps mostu. „Tak jsem si říkal, tak jsem mrtvý, snad to bude rychlé, abych se dole neválel,” popsal první pocity. Samotný pád z pětačtyřicetimetrové výšky odhadl jako přibližně dvouvteřinový. „Byl jsem celou dobu při vědomí. I za tu chvilku vám projede hlavou spousta myšlenek,” dodal.

Po prvotním šoku ale podle svých slov viděl, že je v pořádku. „Že mě nic nebolí. Jenom ta žebra a zároveň mne řezaly pásy, jak jsem visel hlavou dolů,” popisuje okamžiky po pádu.

Video: Lukáš Marek, AP

Podle Kučerových slov ho na osudné místo v osudný čas svedlo několik náhod. Jednak, ač jezdí kamionem od roku 1995, přes janovský most nikdy předtím nejel. Jezdíval jinou trasou, ale teď ho navigace navedla tudy. Zároveň měl na své cestě z Toulouse do Brenneru před Janovem bezpečnostní přestávku. Zdržel se hodinu, kdyby si odpočinul jen nutných 45 minut, tak by most nejspíš projel.

Kombinace šťastných okolností mu ale zároveň pomohla celou nehodu přežít. Třeba to, že dopadl zadní částí napřed. „Mám nejnovější mercedes, který má v kabině zpevněné sloupky. Kabina se po dopadu nezbortila, měl jsem dost prostoru nad hlavou,” říká například Kučera.

Zároveň řidič poděkoval lékařům z Janova i české komunitě, která mu na místě pomáhala. Uvedl, že je nadále s Janovskými a že na ně kvůli tragédii myslí. „Mám druhé rodné město Janov a druhé datum narození,” dodal ještě s úlevou a s tím, že se od té doby pokouší přestat s kouřením. Ještě si nezapálil.

Video: Daniel Andrisák, Youtube.com

Řidiče v úterý propustili z nemocnice v italském Janově a ještě večer se sanitkou vrátil do Prahy, kde se podrobil dalším vyšetřením. Má zlomených pět žeber a pohmožděné plíce. „Jeho zdravotní stav se výrazně zlepšil. Už chodí. Jen při kašli ho bolí hrudník,” řekl jednatel dopravní společnosti SPED-IT Václav Zázvůrek.

Pád dálničního Morandiho mostu si vyžádal život 43 lidí, kteří se v tu chvíli nacházeli na mostě či pod ním. Dopravní společnost SPED-IT se o tragédii v Itálii dozvěděla z rádia. Společnost věděla, že má v lokalitě kamion, který se nehlásil. Podle GPS zaměstnanci firmy viděli místo pádu mostu.

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování, tragédie však způsobila v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l'Italia. Její představitelé ale jakoukoli vinu na neštěstí odmítli, vláda však už zahájila řízení s cílem odebrat firmě koncesi.

Reklama

Doporučované