Hlavní obsah

Pohroma v Rakousku. Údolí jižně od Salcburku zaplavila voda a bahno

Záplavy v Rakousku poničily silnici.Video: Facebook.com/Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich, Twitter.com/Kosak_Daniel

 

Reklama

V obcích Maishofen, Viehhofen a Saalbach-Hinterglemm poblíž Salcburku platilo varování před velkým nebezpečím v podobě záplav. Žádní nezvěstní ani zranění nejsou hlášeni.

Článek

Mohutné bouřky ze čtvrtečního večera odřízly od okolního světa přibližně 250 lidí z údolní oblasti Glemmtal jižně od Salcburku. Počasí způsobilo záplavy a laviny bahna, informovala místní média. Původně se uvažovalo o evakuaci místních obyvatel, ale podle serveru deníku Der Standard není nutná. Agentura APA uvedla, že po silných dešťových srážkách se z břehů vylila řeka Saalach a poničila až 50 metrů místní hlavní komunikace.

Úřady původně uvažovaly o evakuaci obyvatel a v případě nutnosti také o povolání armády. Zástupkyně příslušného okresu Zell am See Monika Voglová ale nakonec oznámila, že takové opatření nebude nutné. „Těm 200 až 300 osobám nehrozí žádné nebezpečí. A během dne nám uvolní silnici,” řekla dopoledne Voglová. Poničená silnice má být alespoň dočasně zprovozněna v jednom pruhu. Ani nasazení armády podle Voglové nebude nutné.

S přívalem bahna nedávno bojovala i švýcarská horská vesnice:

Video: Nathan Coudray, François Voeffray, Reuters

„Silničáři nyní pracují na zajištění zbylého jízdního pruhu,” řekl podle APA Manfred Pongruber z místního úřadu pro pomoc při katastrofách. Silnice má být na půl hodiny otevřena, aby mohli být obslouženi lidé, kteří uvázli v údolí. Více než polovinu jich tvoří turisté. Přes noc má zůstat silnice uzavřená a o víkendu by měla být zpřístupňována po hodinách.

Jak budou bouřky postupovat střední Evropou:

Pohyb srážek přes území Rakouska.Video: Windy.com

V postižených obcích bylo zatopeno několik sklepů a zřítilo se několik zdí. Na odklízení následků řádění živlu se ve všech třech obcích podílí i těžká technika.

Pro obyvatele obcí Maishofen, Viehhofen a Saalbach-Hinterglemm platilo varování před velkým nebezpečím. Nebyli však hlášeni žádní nezvěstní ani zranění. Částečně byly přerušeny i dodávky pitné vody, ale mezitím byly znovu obnoveny.

Reklama

Související témata:

Doporučované