Hlavní obsah

Pojďme se domluvit, volá po setkání svých premiérů Španělsko i Katalánsko

Foto: Profimedia.cz

V Barceloně se sešli španělský premiér Pedro Sánchez (vlevo) a katalánský lídr Quim Torra.

Reklama

Dva zdánlivě nesmiřitelné tábory u jednacího stolu. Španělský premiér Pedro Sánchez se setkal s katalánským premiérem Quimem Torrou. Shodli se na tom, že je nejvyšší čas zahájit vzájemný dialog. Hluboká katalánská krize se tak nejspíš dostává do nové fáze.

Článek

V Barceloně se v sídle katalánské vlády sešly dvě rozkmotřené strany: staronový španělský premiér Pedro Sánchez vykročil ke společnému dialogu s Quimem Torrou, předsedou katalánské vlády. Katalánské referendum o nezávislosti, které se konalo v roce 2017, vzápětí španělská strana označila za protiústavní. Jeho hlavní organizátoři skončili ve vězení nebo v exilu.

„Musíme začít znovu od začátku,“ prohlásil po společném jednání španělský premiér Pedro Sánchez: „Chci nastolit politiku vzájemného dialogu,“ dodal na tiskové konferenci, kde nad ním visely dvě vlajky – španělská i katalánská. „Setkání bylo srdečné. My ale chceme od srdečnosti přejít k činům,“ dodal Quim Torra.

Návštěva „Madridu“ v Barceloně se konala z několika důvodů. Jedním z nich je nedávné vyjádření důvěry Sánchezově vládě. Premiér si totiž přišel pro podporu ke katalánské straně, která je zastoupena v celonárodním parlamentu. I díky ní důvěru získal.

Ze strany katalánské vlády jde ale také o lehkou vypočítavost. Torra zastává pravicovější politiku, která má ve španělském parlamentu o něco slabší hlas. „Torra tahá za ten kratší konec, chtěl ukázat, že je také konstruktivním politikem a že to může být on, který bude vést dialog se Sánchezem,“ vysvětluje Torrovu pozici politolog Martin Mejstřík.

Reakce z katalánské Strany občanů, jež naopak nezávislost nepodporuje, na sebe nenechaly dlouho čekat. Politička Inés Arrimadasová na svém Twitteru kritizovala Quima Torru. Sánchez podle ní „legitimizuje frašku“ a „ponížil všechny Španěly“.

„Setkání bylo spíše symbolického rázu,“ upozorňuje politolog. Podle něj chtěly především obě strany konfliktu ukázat, že jsou otevřeny k dalšímu jednání. To potvrdili i samotní politici. „Vždy jsme byli připravení k dialogu, nejsme si ale stále jistí, co španělská vláda chce,“ zapochyboval však Quim Torra na tiskové konferenci v Palau de la Generalitat v Barceloně.

Podle Mejstříka by obě strany další jednání mohly stavět na období, kdy byli socialisté naposledy u vlády. V roce 2006 španělský parlament schválil nový katalánský statut, který byl však později označen za protiústavní. Dokument byl však společnou prací Španělů a Katalánců. „Budou se k němu chtít vrátit. Je to kompromisní a realizovatelné řešení,“ uvažuje politolog.

Co s uvězněnými politiky?

Možná lehkým překvapením bylo, že se středobod celého jednání netočil okolo uvězněných katalánských politiků. I na ně však ve vyjádření Quima Torry došlo. „Řekl jsem premiéru Sánchezovi, že musí vyřešit politiky ve vězení a v exilu. Pokud ne, nikdy nemůžeme vyřešit náš politický konflikt,“ řekl novinářům.

Sám Quim Torra čelí obviněním, kvůli kterým skončil před španělským soudem. Na podzim minulého roku jeho případ projednávala justice. Torra odmítl z vládních budov sundat symbol katalánské nezávislosti a sounáležitosti s uvězněnými politiky, žlutou stuhu. Hrozí mu až dvacet měsíců za mřížemi.

„Je pravda, že to má trochu absurdní nádech,“ komentuje setkání Mejstřík. Torra si třásl rukou s člověkem, který vlastně stojí na straně obžaloby. „Samotný Sánchez a jeho vláda však vystupují jako ti, kteří ji nezpůsobili, kteří ji zdědili a jsou stejně tak nešťastní jako Katalánci,“ vysvětluje však. Všechny případy jsou ale v rukou španělské justice, jež je nezávislá na politice a vládě.

Ačkoliv bylo setkání více pragmatické než upřímně srdečné, znamená posun. „Ještě minulý rok se zdálo, že je situace zcela zablokovaná, nyní se může zdát, že jsou obě strany připravené k domluvě,“ uzavírá Martin Mejstřík.

Reklama

Doporučované