Hlavní obsah

Pojede se i bez Kubery. Cesta na Tchaj-wan se rušit nebude

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Kubera nečekaně zemřel v pondělí 20. ledna.

Reklama

Prozatímní šéf Senátu Jiří Růžička za svoje kolegy jednoznačně podpořil chystanou obchodní cestu na Tchaj-wan. Vycestuje na ni v posunutém termínu nový předseda.

Článek

Náhlý skon předsedy Senátu Jaroslava Kubery zanechal otazník u jeho plánované cesty na Tchaj-wan. Výjezd, který šéf horní komory plánoval na únor tohoto roku, často kvůli ohrožení vztahu s Čínou kritizoval prezident Miloš Zeman. Senátoři ji ale zrušit neplánují.

„Místopředseda Senátu Jiří Růžička pana Kuberu v cestě na Tchaj-wan plně podporoval. A činili tak i ostatní členové Senátu,“ sdělila Seznam Zprávám v úterý asistentka Růžičky Eva Vyšanská.

Právě Růžička dočasně převzal řízení horní komory. Služební cesta se ale bude realizovat až poté, co senátoři zvolí nového předsedu. To může proběhnout dvěma způsoby – buď bude šéfem Senátu až do říjnových voleb dál stanoven Jiří Růžička, nebo si senátoři předsedu zvolí v nové volbě po pohřbu zesnulého Jaroslava Kubery.

„Dá se tak očekávat, že se datum plánované cesty bude posouvat,“ doplnila za místopředsedu Vyšanská.

Kubera služební cestu na Tchaj-wan potvrdil v listopadu loňského roku. S plánováním cesty čekal na výsledek tamních lednových prezidentských voleb. Návštěvu chystal pojmout obchodně. Podnikatelé o ni podle něj měli eminentní zájem. Prezident Zeman si však myslí, že existuje riziko, že proti firmám, které by byly součástí Kuberovy delegace, mohou být ze strany Číny uplatňována odvetná opatření.

Pohrozil, že pokud do země opravdu pojede, skončí jejich relativně přátelské vztahy. Kubera jeho slova označil za výrok směrovaný do Číny.

„Pan předseda se nechce vyjadřovat ke každému výroku prezidenta. Co se týče výroku samotného, tak je směřován k čínské straně, ne k němu osobně,“ řekla tehdy loni tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen.

Podpořili ho další senátoři. „Za prospěšnější pro Českou republiku bych považoval, kdyby pan prezident řešil tyto věci například na pravidelných schůzkách nejvyšších ústavních činitelů,“ zkritizoval prezidentova veřejná slova šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Ačkoliv před důsledky Kuberovy cesty varoval i premiér Babiš, šéf diplomacie Petříček řekl, že doufá, že cesta vztahy s Čínou neohrozí.

„Naším zájmem je rozvíjet naše vztahy s Čínou, Čína je náš partner, máme strategický dialog. A zároveň máme jasno v tom, že i s Tchaj-wanem udržujeme kontakt, zejména v té ekonomické oblasti a kulturní výměně,“ řekl.

Dodal, že rozhodnutí senátorů ovlivňovat nemůže: „Já jsem panu Kuberovi představil svůj pohled na záležitost, je to na jeho uvážení.“

Český vývoz na Tchaj-wan dosáhl za tři čtvrtletí loňského roku podle dat Českého statistického úřadu téměř 4,3 miliardy korun, zatímco do Číny to bylo 42 miliard korun. Dovoz z asijského ostrova činil ve stejném období 19,2 miliardy korun, proti 433,8 miliardy z Číny. Podle analytiků oslovených ČTK nejsou Čína ani Tchaj-wan pro Česko klíčové exportní destinace. Každý obyvatel Tchaj-wanu ovšem loni v průměru odebral 4,9krát větší objem z Česka vyváženého zboží než obyvatel pevninské Číny. Tchaj-wan v Česku také investoval téměř 14krát více než Čína.

Reklama

Doporučované