Hlavní obsah

Pojištění schopnosti splácet. Pomůže, když je zle? Nebo jen tahá z klientů peníze?

Pojištění splácení úvěrů.

 

Reklama

Když přijde nemoc nebo úraz, splátka hypotéky či úvěru nepočká. Banky proto klientům doporučují pojištění proti platební neschopnosti. Splátky za ně v těžké situaci převezme pojišťovna. Je to užitečný záchranný kruh? Nebo jen dobrý marketing pojišťoven? Rozebrali jsme v dnešním Duelu se zakladatelem serveru Bankovnipoplatky.com a poslancem za hnutí ANO Patrikem Nacherem a ředitelem pojištění České spořitelny Janem Bojkem.

Článek

Z pojištění proti neschopnosti splácet se stala téměř standardní součást úvěrů. Některé banky tvrdí, že si tuto pojistku sjednává k úvěru či hypotéce 80 procent klientů. Dlouhodobý výpadek pravidelných příjmů ohrožující splátky úvěru nastává především v případě ztráty zaměstnání, dlouhodobé pracovní neschopnosti či trvalé invalidity a pochopitelně i úmrtí.

Banky klientům nabízejí pojištění pro krytí všech čtyř zmíněných rizik v několika variantách, od základní, nejlevnější varianty, která kryje úmrtí a plnou invaliditu, až po nejdražší pojistku pro všechna rizika. Je třeba si ale dát pozor na nejrůznější výjimky a výluky z plnění a ochrannou lhůtu.

Případ, o němž minulý týden informoval server Novinky.cz, ukazuje, že ani v případě závažné nemoci není plnění pojistky samozřejmostí. V kauze jde o muže z jižní Moravy, který si pořídil hypotéku i s pojistkou neschopnosti splácet. Když mu po dvou letech lékaři diagnostikovali rakovinu, od pojišťovny se dozvěděl, že na plnění nemá nárok. Prý lhal v dotazníku o svém zdravotním stavu při podpisu smlouvy. Na otázku, jestli se někdy léčil s onemocněním páteře, údajně zatajil, že mu při práci na stavbě ruplo v zádech.

Reklama

Související témata:

Doporučované