Hlavní obsah

Pojišťovna odmítala proplatit ženě lék, který jí dává šanci žít. Jak pokračuje její příběh?

Záhady Josefa Klímy: Pojišťovna odmítala proplatit ženě lék, který jí dává šanci žít. Jak pokračuje její příběh?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před necelými sedmi lety se život Hany Dvořákové dramaticky změnil. Lékaři jí řekli, že je v posledním stadiu rakoviny. A i když se našla experimentální léčba, která zabírala, VZP se všemi způsoby bránila zaplatit . Ač jí to nařídil soud.

Článek

„Připadá mi, že spíše čekají, že ten člověk už jako nemůže dlouho žít. Že čekají, až umřu.“ Tato slova jsme slyšeli v dubnu letošního roku z úst šestačtyřicetileté Hany Dvořákové. Před sedmi lety náhle zjistila, že trpí rakovinou. Nemoc o sobě dávala vědět jen pomalu a zlehka. „Na jaře v roce 2012 se mi najednou jakoby špatně dýchalo. Tak jsem šla k lékaři a nastoupila do nemocnice s nálezem vody na plicích. Nic nebolelo, nic nepíchalo, tak jsem si myslela, že jsem jen přibrala. Že to nic není,“ vzpomíná.

Bohužel, konečná diagnóza po dalších vyšetřeních ukázala, že nemoc je ve skutečnosti rakovina plic. Po operaci přišla další rána. Rakovina zachvátila obě plíce. Od lékařů slyšela, že pokud se vůbec dožije Vánoc, budou její poslední. „Když jsem si prošla šokem a po čase se vzpamatovala, uvědomila jsem si, že musím zabojovat. Že ten boj nevzdám,“ dodává Hana Dvořáková.

Po nasazení chemoterapie přišlo zlepšení, pak strmý pád a zařazení do experimentální léčby. A protože Hany rakovina zmutovala do velmi vzácného genu, ukázalo se, že jedinou její nadějí bude lék, který ovšem zdravotní pojišťovna nehradí.

Jak dopadl boj nejen o holý život, ale i boj s pojišťovnou o úhradu léku, díky kterému žije? A jak se žije se spící zákeřnou nemocí? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované