Hlavní obsah

Pokud nestvoříme za 100 let umělou inteligenci, obávám se, že lidstvo vyhyne, říká profesor z Oxfordu

Podívejte se na rozhovor s profesorem Nickem Bostromem, kterého časopis Foreign Policy řadí mezi 100 nejvlivnějších intelektuálů světa.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Máme se bát, že nás umělá inteligence jednoho dne zničí, nebo je to právě naopak?

Článek

Knihy či filmy jako Já, robot, Star Wars nebo Terminátor významně ovlivnily představu lidí o tom, jak budou v budoucnosti vypadat inteligentní roboti. Vytvořily obavy a strach, že nám mohou ublížit a jednoho dne ovládnou svět. Rovněž asi tisíc vědců, včetně Stephena Hawkinga, zakladatele Applu Steva Wozniaka nebo šéfa společnosti Tesla Elona Muska, před třemi roky varovalo před vývojem zcela autonomních zbraní, které by se mohly vymknout kontrole.

Opravdu by mohla v budoucnosti umělá inteligence vyvolat válku nebo nějak ohrozit člověka? Na tuto možnost upozorňuje i kniha Superinteligence aneb Až budou stroje chytřejší než lidé od profesora Nicka Bostroma z Oxfordské univerzity, kterého časopis Foreign Policy zařadil mezi 100 nejvlivnějších intelektuálů světa.

„Když vyrobíte něco tak velmi mocného, jako by byla umělá inteligence, tak bychom měli být všichni velmi opatrní, jestli tato superinteligence bude postupovat opravdu v zájmu lidských hodnot, jestli bude postupovat opravdu v zájmu lidských hodnot, jestli bude na naší straně jako pozitivní síla. Protože si myslím, že bychom se nechtěli dostat do situace, že se z nás stane jen nějaký poradce umělé superinteligece – to by spíš byla pro lidstvo prohra. Takže tady vyvstává otázka kontroly. Pokud by ale umělá inteligence nakonec vytvořena nebyla, pokud by se nám to za sto a více let nepodařilo, tak se zase obávám, že by tu byla daleko větší šance, že bychom bez ní zničili naši civilizaci sami,“ říká profesor Nick Bostrom v exkluzivním rozhovoru pro pořad Svět bez obalu.

Celý rozhovor s profesorem Nickem Bostromem z Oxfordské univerzity si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Reklama

Doporučované