Hlavní obsah

Pokud se čísla do úterý nezlepší, přitvrdíme, řekl Prymula

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Pokud se v následujících dvou dnech nezmírní počty nakažených, ministr zdravotnictví Roman Prymula navrhne další přitvrzení opatření. Šéf lékařské komory je pro tvrdý lockdown podle izraelského vzoru.

Článek

Úterní počty nakažených a počty lidí v těžkém stavu rozhodnou o dalších, tvrdších opatřeních. V Otázkách Václava Moravce to v neděli řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Jeho slova podpořil i prezident České lékařské komory Milan Kubek, který je pro tvrdý lockdown po vzoru Izraele.

„Pokud by ještě v úterý šla čísla nahoru oproti číslům ze čtvrtka či pátka, je pravděpodobné, že tvrdší opatření budou,“ řekl Prymula. Ve čtvrtek 22. října v Česku přibylo 14 155 nově přokázaných případů nemoci covid-19, v pátek pak Česko překonalo hranici 15 tisíc, přibylo 15 253 nakažených. O jaká opatření by mělo jít, však Prymula neuvedl.

Šéf lékařské komory Kubek by byl pro takzvaný tvrdý lockdown po vzoru Izraele, tedy situaci, kdy bude zajištěna jen nejdůležitější infrastruktura a lidé zůstanou doma a budou moct jít pouze na nákup potravin či léků. „Ukazuje se, že všechna opatření před 14. říjnem nezafungovala. Lepší než tahle salámová metoda, je zavedení tvrdého lockdownu, a to i z psychologického hlediska,“ míní Kubek, podle nějž se v příštím týdnu Česká republika může pohybovat kolem tisíce mrtvých za jeden týden.

„Tady není alternativa. Buď se nám řízeným způsobem podaří epidemii zbrzdit, nebo ekonomika zkolabuje samospádem. Lidé, když uvidí tisíce mrtvých, propadnou panice a strachu, každý bude bojovat o zdraví své a své rodiny. Riskujeme, že se nám rozpadne kritická infrastruktura státu,“ upozornil v OVM Kubek.

Opatření, která už v Česku platí

Omezení pohybu

- Zjednodušeně mohou Češi chodit do práce, na nákup, k lékaři a na nezbytné návštěvy blízkých, kteří potřebují pomoci. Povolené jsou vycházky do přírody. Venku se mohou lidé pohybovat maximálně ve skupině dvou lidí, pokud nejde o rodinu.

Omezení obchodů a služeb

- Otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím, tedy potraviny, drogerie, lékárny, prodejny zahradnických potřeb, krmiv, novin, pohonných hmot a dalších. Seznam výjimek je uvedený na webových stránkách vlády.

Omezené úřední hodiny

- Úřady mohou mít otevřeno pouze dva dny v týdnu na pět hodin.

Zavřené školy

- Školy v Česku přešly na distanční výuku. Žáci prvního stupně základních škol by se podle vlády měli vrátit do školy 2. listopadu. Avšak vládní představitelé už připustili, že bude záležet na vývoji situace. Otevřené zůstávají jen mateřské a speciální školy.

Zavřené nemocnice, sociální služby a věznice

- V nemocnicích, domovech důchodců, ve věznicích a dalších sociálních pobytových službách platí zákaz návštěv.

Nošení ochrany dýchacích cest

- Od čtvrtka v Česku platí povinnost zakrývání dýchacích cest ve veřejné dopravě, ve vnitřních prostorách, na zastávkách a nástupištích veřejné dopravy a také venku na veřejně přístupných místech, pokud není možné zajistit minimálně dvoumetrový odstup od ostatních lidí či v automobilu, pokud cestující nejsou členy jedné rodiny. Výjimku mají lidé, kteří sportují, a další, uvedení ve vládním opatření.

S přehlcením českého zdravotnictví podle něj hrozí, že lidé nebudou umírat pouze na covid, ale i na jiné nemoci či akutní problémy. „V New Yorku denně běžně umírá 1200 až 1500 lidí, v té největší krizi , kdy došlo k přehlcení zdravotnických zařízení, tam vystoupal počet mrtvých až na 8 tisíc denně. Mnoho z těch lidí covid nemělo, zemřeli proto, že se nedostali do nemocnice. V takovémto případě se stává život ohrožujícím i ‚obyčejný‘ zánět slepého střeva,“ popsal.

Reklama

Doporučované