Hlavní obsah

Pokus o vraždu kvůli parkování. Soud potvrdil trest osm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Součástí trestu pro odsouzeného občana Ukrajiny je také 10 let vyhoštění z České republiky.

Reklama

Článek

Ukrajinec Vjačeslav Lysenko si odpyká osm let vězení za to, že se v Praze na ulici pokusil zavraždit svého krajana po hádce kvůli parkování.

Trest, jehož součástí je i desetileté vyhoštění z Česka, Lysenkovi pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Útočník nožem jen těsně minul srdeční tepnu napadeného, nedokonání vraždy tak podle soudců bylo spíše náhodou.

Video: Osm let dal Ukrajinci také městský soud

Obžalovaný Vjačeslav Lysenko u městského soudu (natočeno v listopadu 2017).

Incident se stal večer 18. prosince 2016 před domem v Zásadské ulici na Střížkově. Tehdy jedenatřicetiletý Lysenko tam v autě čekal na kamaráda. Ve stejném domě bydlel i později napadený čtyřiadvacetiletý mladík, který pořádal večírek a s přáteli se rozhodl, že se pojedou podívat do centra Prahy na vánoční strom. Ačkoliv byl opilý, sedl za volant a předjel před vchodové dveře, čímž zřejmě nevědomky zablokoval Lysenkovo auto.

Muži se začali hádat a rozepře následně přerostla ve fyzickou potyčku. Lysenko při rvačce vytáhl nůž a řidiče dvakrát bodl do hrudníku a zad, přičemž zasáhl i srdce.

Lysenkův obhájce usiloval v odvolání o to, aby soud klienta zprostil viny na základě nutné obrany, případně o překvalifikování činu na ublížení na zdraví. Soud však jeho argumentům nevyhověl. „Dobrodiní nutné obrany se nemůže domáhat ten, kdo se na vzniku incidentu sám podílel. Z provedeného dokazování navíc jednoznačně vyplývá, že obžalovanému způsobení žádného závažného poranění nehrozilo,” uvedl však soudce vrchního soudu.

Za pokus o vraždu hrozilo Lysenkovi deset až 18 let vězení, soudy ale využily možnosti mimořádného snížení spodní hranice sazby. Přihlédly k tomu, že napadený muž nezemřel, že konflikt byl vzájemný a vznikl po banální hádce, i k tomu, že Lysenko doposud nebyl trestán.

Reklama

Doporučované