Hlavní obsah

„Díky, kámo“ přijde fotbalistu draho. Nezahraje si a ještě zaplatí

Foto: Profimedia.cz

Cavani dostal za užití údajně rasistického výrazu na sociálních sítích vysokou pokutu a zákaz startu ve třech utkáních.

Reklama

Edinson Cavani byl potrestán za údajný rasistický výrok na sociálních sítích vysokou pokutou a stopkou na tři zápasy. Lingvisté rasistický podtext narážky popírají, postavili se za něj i spoluhráči a hosté podcastu Angličan.

Článek

Již dlouhou dobu je otázka rasové diskriminace ve světě velmi probírané téma, ve fotbalovém prostředí obzvlášť, a buďme za to rádi. Může se ale stát, že iniciativa klubů, fanoušků a samotných fotbalových asociací či organizací se ve špatné obrátí. Příkladem posledních dní je aféra okolo útočníka Manchesteru United Edinsona Cavaniho.

Uruguayský reprezentant byl anglickou fotbalovou asociací (FA) potrestán za údajný rasistický výrok na sociálních sítích vysokou pokutou a zákazem startu ve třech soutěžních zápasech. Cavani totiž na svém instagramovém profilu reagoval na gratulaci svého přítele k povedenému utkání slovy „Gracias negrito“. Právě výraz „negrito“ vyvolal v Anglii velký rozruch, jelikož byl brán jako rasistický a silně urážlivý.

Jenže, jak i sám Cavani později uvedl, v Jižní Americe se podobné oslovení užívá nikoliv v kontextu rasovém, ale naopak přátelském. Slovo „negrito“ by se dle lingvistů dalo spíše přeložit jako „kamaráde“ či hovorové „kámo“. Ani Cavaniho snaha o vysvětlení celkového kontextu ale na rozhodnutí FA nic nezměnila.

Autor tří ligových branek v probíhajícím ročníku Premier League musí zaplatit pokutu šplhající téměř ke třem milionům korun, svému týmu bude chybět v lize proti Aston Ville, v semifinále Ligového poháru proti úhlavnímu rivalovi Manchesteru City a hrát nebude moci ani v FA Cupu proti druholigovému Watfordu. Navíc je v rámci trestu nucen podstoupit dvouhodinový vzdělávací kurz.

V západním světě je otázka rasismu velmi citlivé téma, čemuž odpovídají i následné postihy. „V Anglii se tresty před sezonou zpřísnily. Jakmile byl útočník obviněn, už FA nemohla jít pod určitou hranici trestu. Navíc na Britských ostrovech jsou na cokoli, co se týká rasismu, extrémně hákliví,“ uvedl v zajímavé debatě na Seznam Zprávách v podcastu Angličan jeho host a šéfredaktor magazínu Football Club Karel Häring.

Hlavním problémem v tomto konkrétním případě není ale ani tak přísnost trestu, ale spíše způsob zkoumání či vyšetřování prohřešku. I proto se tak za Cavaniho postavil klub či uruguayská fotbalová reprezentace. Kapitán národního týmu Diego Godín na sociálních sítích vydal prohlášení, ve kterém anglickou fotbalovou asociaci žádá o okamžité odvolání trestu a zároveň očištění Cavaniho jména.

„Stopka na tři zápasy mi přijde hodně drsná. Finanční trest, když si člověk dohledá, kolik Cavani údajně bere, pro něj není asi nic srdcervoucího, jako by to bylo pro nás, ale ty tři zápasy ho musí mrzet o to víc,“ pronesl v diskuzi fotbalového podcastu Angličan, jehož celý díl si můžete poslechnout zde, biatlonista a stříbrný olympionik z roku 2018 Michal Krčmář.

Premier League avšak pamatuje za rasistické chování ještě daleko tvrdší tresty. Většině fanoušků se nejspíše vybaví aféra okolo dalšího uruguayského útočníka Luise Suáreze. Dnes již bývalý hráč Liverpoolu byl v roce 2011 potrestán anglickou fotbalovou asociací za rasistické urážení obránce Manchesteru United Patrice Evry zákazem startu na 8 soutěžních utkání.

Suárez měl tehdy francouzského beka během utkání hned několikrát označit hanlivou a hlavně rasistickou urážkou. Evra si během utkání rozhodčímu na chování uruguayského útočníka nestěžoval, po zápase ale v rozhovoru pro francouzskou televizi o konfliktu promluvil. „Všude jsou kamery, můžete ho vidět, jak mi jedno slovo řekl minimálně desetkrát. Je frustrující, že v roce 2011 posloucháte něco takového,“ obvinil tehdejší obránce Manchesteru United Suáreze z rasismu.

Evrovo nařčení tehdy ještě tahoun Liverpoolu jednoznačně popřel a postavil se za něj i klub. Ani to ale jinak známému výtržníkovi fotbalových hřišť nepomohlo. Na základě televizních záběrů disciplinární komise Suáreze tvrdě potrestala.

Foto: Profimedia.cz

Luis Suárez se v roce 2011 dle komise provinil „tím nejhorším, co ve fotbale jde“.

„Vůbec nedokážeme pochopit, že nepřizvali k výslechu samotného hráče. Jde o neobjektivní rozhodnutí. Navíc i Patrice Evra říkal Luisi Suárezovi velice osobní a neslušné věci, ale náš hráč to nemá potřebu filtrovat přes média,“ znělo tehdejší prohlášení klubu na výsledek šetření.

Od zmíněného incidentu uběhlo již přes 9 let, fotbalová veřejnost, včetně Patrice Evry, se k němu ale čas od času vrátí. Naposledy se k aféře majitel 15 klubových trofejí vrátil před kamerami televizní stanice Sky Sports. V emotivním rozhovoru Evra upozornil, že v první řadě by fotbalové asociace měly mít snahu hráče o dané problematice vzdělávat, ne trestat.

Reklama

Doporučované