Hlavní obsah

Pokuta je nesmysl, zlobí se Faltýnek. A kdyby ne, jsme připraveni se o tom bavit

Co říká trojice poslanců na obvinění Evropské unie?

 

Reklama

Jeden lidovec, jeden sociální demokrat a jeden člen hnutí ANO. Co říkají na obvinění Evropské komise?

Článek

Česku hrozí od Evropské komise pokuta ve výši 22 milionů, a to kvůli střetu zájmů trojice poslanců při rozdělování zemědělských dotací.

Podle Bruselu je problém v tom, že všichni tři byli příjemci dotací a současně také členy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SFIZ), který unijní peníze rozděluje.

Jde o Jaroslava Faltýnka (ANO), Petra Kudelu (KDU-ČSL) a Ladislava Velebného (ČSSD). Největší konflikt zájmů je v případě Faltýnka, pravé ruky Andreje Babiše.

V letech 2015 až 2016 byl členem představenstva Babišova Agrofertu, jenž na dotacích získal 1,5 miliardy korun.

Pravicová opozice po něm chce, aby požadovanou sumu 22 milionů korun zaplatil ze svého a Česko tak nemuselo doplácet na podnikání Agrofertu.

Co na střet zájmů svých poslanců říkají šéfové ČSSD a KDU-ČSL?

„Takových výzev už tady byla spousta. Myslím, že to, co navrhuje Generální ředitelství pro zemědělství v Bruselu, je nesmysl. Česká republika se odvolá a myslím, že v tomto sporu vyhraje," uvedl pro Seznam Zprávy Faltýnek.

A když ne, zaplatí to sám, jak ho žádá opozice? „Kdyby ne, tak určitě jsme připraveni se o tom nějak bavit. Ale to je pouze hypotéza."

Ministerstvo zemědělství se skutečně do Bruselu proti pokutě odvolalo s argumentací, že členové dozorčí rady nemají žádný vliv na rozdělování dotací, takže je nemohou ovlivnit.

Další konflikty zájmů, které Brusel Praze vyčítá, jsou daleko menší.

Ladislav Velebný z ČSSD je zastupitelem obce Dolní Moravice, na jejíž rozvoj SFIZ schválil 333 tisíc korun. „O dotacích pro filmaře ať rozhodují filmaři, tak je to dobře, protože tomu rozumí. Stejně tak já, když jsem sám příjemcem zemědělské dotace, tak vím, jak to funguje, tak mi to připadlo logické," argumentuje lidovec Petr Kudela, který hospodaří na deseti hektarech a zároveň je členem zemědělského fondu.

Reklama

Doporučované