Hlavní obsah

Pokuta pro Bloomberg. Nepravdivé informace poškodily firmu Vinci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Francouzský úřad pro regulaci finančních trhů AMF vyměřil americké tiskové agentuře Bloomberg pokutu pět milionů eur (zhruba 127 milionů Kč) za šíření nepravdivých informací, které vedly k prudkému poklesu ceny akcií francouzské stavební společnosti Vinci. Agentura se proti jeho rozhodnutí hodlá odvolat.

Článek

Agentura Bloomberg v listopadu 2016 zveřejnila informace z falešné tiskové zprávy, podle které společnost Vinci odhalila závažné nesrovnalosti ve svém účetnictví a propustila svého finančního ředitele. Cena akcií firmy Vinci se následně propadla o více než 18 procent. Poté, co společnost informace popřela, se akcie zotavily.

Podle AMF měla agentura Bloomberg vědět, že tyto informace byly falešné. Úřad tvrdí, že novináři agentury falešnou tiskovou zprávu nijak neověřovali, ačkoli se dalo předpokládat, že její obsah způsobí prudký pokles ceny akcií podniku.

Agentura Bloomberg uvedla, že se proti pokutě hodlá odvolat. „Litujeme, že AMF nenalezl a nepotrestal strůjce této falešné zprávy a místo toho se rozhodl pokutovat mediální organizaci, která se snažila informovat o tom, co vypadalo jako zpravodajsky zajímavá informace,“ dodala.

Reklama

Doporučované