Hlavní obsah

Policejní agent promluvil: „Musím žít v cizině a držet hubu. Za to dostávám prachy"

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rozhovor s Karlem Rziepelem alias Citronem vedli po telefonu reportéři Kubík a Slonková.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Seznam přináší šokující svědectví muže, který sloužil policii, strávil třetinu života ve vězení a navíc se přimotal do vysoké politické hry.

Článek

Recidivista a policejní agent Karel Rziepel řečený Citron, který před čtrnácti lety sehrál klíčovou roli při rozmetání organizované skupiny kolem tehdejšího tajemníka ministra zahraničí Karla Srby, se natrvalo odstěhoval z České republiky do Itálie a redaktorům Seznamu, kteří jej vypátrali přes Facebook, poskytl rozhovor, z něhož mrazí.

Ve zkratce řečeno: Rziepel tvrdí, že vystěhováním mimo Českou republiku splnil čísi zadání mlčet a zmizet, navíc za to dostává pravidelnou apanáž, která mu umožňuje žít v Itálii na velmi slušné úrovni bez stálého zaměstnání.

Rziepel už v minulosti prohlašoval, že se jako vyzrazený policejní agent stal pro řadu lidí nepohodlným, a proto se jej chtěl leckdo zbavit. Nyní říká, že se usadil mimo republiku proto, že musel.

Rziepel žije v Itálii a snímky na Facebooku dává rád najevo, že se mu nevede vůbec špatně.

„Kdybych se vrátil do Čech, zlatá žíla by vyschla. Proč bych to dělal? Tady je mi dobře, mám tu svatý klid a nemusím chodit do práce,“ pochlubil se v telefonickém rozhovoru a dodal, že jednou do roka jede na určené místo po Evropě – teď v září prý byl například ve Vídni – a převezme tam „finanční injekci“.

Stopy začínají na Kavanově ministerstvu

Případ Citron jsme sledovali v rámci investigativního cyklu Zvláštní vyšetřování. V něm jsme se zaměřili na rozkrytí dodnes neobjasněného osudu stamilionů korun, které v letech 1998 až 2002 zmizely na Ministerstvu zahraničních věcí při zadávání veřejných zakázek.

I z jejich manipulace a korupce byla původně obviněna skupina kolem ministrova tajemníka Karla Srby, soudy ale tento případ odložily bez vynesení jasného rozsudku. Případ je o to tajemnější, že Srba a další lidé v kauze vyšetřovaní byli zároveň agenty vojenské rozvědky, která – podle Srbových dřívějších slov – tradičně hledá i své nelegální zdroje financování.

Ale zpátky k Rziepelovi alias Citronovi. Když se v létě 2002 přimotal do případu objednané vraždy novinářky Sabiny Slonkové, byl známou „firmou“ z Vimperka: Recidivista, který strávil ve vězení zhruba třetinu svého života.

Na vraždu se sice nechal najmout, ale zároveň úkol novinářku najít a zabít ji trhavinou nedokázal splnit: Neměl správný údaj o jejím bydlišti. Nakonec se rozhodl případ ohlásit policii, díky čemuž byla pětice objednavatelů vraždy pozatýkána a následně všemi soudními instancemi uznána vinnou. Tresty? Deset i více let vězení (Srba jako hlava gangu dvanáct let).

Foto: Reflex

Potetovaný recidivista Rziepel sehrál v roce 2002 klíčovou roli v případu Srba

Citron v roce 2005: „Policie se mě chce zbavit"

Rziepel, o němž se v souvislosti s případem Srba zveřejnilo, že je policejním agentem, se sám o pár let později ocitl na lavici obžalovaných. V únoru 2005 mu českobudějovický soud uložil šest let vězení za pokus o vraždu svého známého. Tehdy to Rziepel označil za komplot policie.

„Od chvíle, kdy jsem se provařil k Srbově kauze, stal jsem se pro policii nepotřebným, a tak se mě chtěli zbavit,“ tvrdil tehdy u soudu. Trest si odpykal, z vězení vyšel ven v roce 2010.

Zpráva o soudu z roku 2005 je zároveň poslední, která se o Rziepelovi objevila v českých médiích. Před pár měsíci se mezi jihočeskými novináři roznesla informace, že „Citron je po smrti“. Tuto zprávu zachytili i redaktoři Seznamu a vydali se po ní pátrat.

Kontakt na Karla Rziepela objevili na Facebooku. Jeho veřejný profil s označením „Karel Rziepel (Limone)“ jasně odkazoval na Itálii, oblast Ligurie. Nejstarší snímky, které na Facebook vložil, měly datum 19. srpna letošního roku. Rziepel je na nich zachycen většinou na mořském pobřeží, v komentářích dává najevo, že je spokojený a nic mu nechybí.

Jeho vskutku originální vizáž (tetování po celém těle) jasně potvrzuje, že jde skutečně o Karla Rziepela.

Dnes žije v Itálii: „Dostávám peníze, abych mlčel"

Redaktoři Seznamu s ním prostřednictvím Facebooku navázali kontakt, požádali ho o zaslání telefonního kontaktu, a když odepsal, rozhovor po telefonu se mohl uskutečnit.

Během hodinového hovoru odpovídal na otázky, jak a z čeho žije, velmi ochotně a spontánně. Říkal, že z Česka odjel hned po propuštění z vězení, že se snaží žít zdravě, přibral několik desítek kilogramů a že vyzkoušel několik evropských zemích, než se nadobro usadil v Itálii u moře, kde žije s přítelkyní.

První odpověď, kterou šokoval, řekl na otázku, z čeho žije: „Už když jsem sem jel, tak je jasný, že jsem nejel s holou p….í. Jeden člověk mi řekl, abych držel hubu a ztratil se z Česka. Je to skvělý, nemusím nic dělat a peněz mám dost.“

Jméno člověka, který mu tuhle informaci a peníze dal, Rziepel odmítl říct.

„Jsem s ním ve spojení. Vždycky se domluvíme, kde se potkáme, a on mi tam přiveze finanční injekci. Je jasný, že mi to nemůže posílat poštou na účet.“

Na otázku, kdo a proč ho platí, jestli je to někdo z vlivných postav v Česku a zda to souvisí s dávným případem Srba, Rziepel odpověděl: „Vlivnej je, to jo. Určitě ho znáte. A jasně, že to souvisí s tím případem. S čím jiným?“

„Kdybych se vrátil do Čech, zlatá žíla vyschne"

Na přímý dotaz, zda jde o Karla Srbu, bývalého agenta vojenské rozvědky, Rziepel řekl: „Ne, Karel Srba ne, i když ho taky můžu označit za svého kamaráda. Dopisoval jsem si s ním. Psal jsem mu například, že ve Španělsku se mi nelíbilo.“

Rziepel, který v telefonu působil celkem klidně a vstřícně, ještě řekl, že do České republiky se rozhodně vracet nehodlá. Mimo jiné proto, že by mu tím vyschla „zlatá žíla“.

Na opakované otázky, kdo mu peníze posílá, vytrvale odmítal odpovědět: „To vám vážně nemůžu říct. To necháme v utajení.“

Telefonát s Rziepelem jsme zopakovali ještě jednou – tentokrát už po rozhovoru s Karlem Srbou, který zapřel, že by se s Rziepelem znal a vídali se nebo by si psali. Rziepel se této Srbově odpovědi vůbec nepodivil: „Jasně, věřím, že vám to zapřel. To jsou lidi, kteří neřeknou vůbec nic.“

Zde se můžete podívat na celý pořad

Další vzkaz: „Chtěl jsem vědět, co o mně víte"

Po třech dnech od dvou telefonátů (a mimo jiné také po třech dnech po natáčení rozhovoru s Karlem Srbou) se Rziepel na Facebooku ozval sám od sebe znovu. A s překvapivým vzkazem (necháváme v původním znění):

„Pane Jiří Kubíku, vaší osobu znám v souvislosti s kauzou S.S. a to z roku 2002, což pravděpodobně i předpokládáte, proto ani mě neudivil Váš zájem se se mnou spojit a vyzpovídat !!! Samotného mě zajímalo co Vás o mě a situaci kolem aktérů tehdejší kauzy zajímá a to zejména proto, abych se podle toho zařídil. Je mě zcela jasné v čem je zakopaný pes a na Vaše otázky a odpovědi jsem pouze přikyvoval a to i přesto, že jsem s nimi nesouhlasil !!! Musím bohužel konstatovat, že z mého vyjádření není zcela nic, co by se zakládalo na pravdě !!! Jednalo se pouze o takovou smyšlenou hru bez hranic !!! Můj zájem Vás poslouchat mohu opřít o skutečnost, že jsem potřeboval zjistit, co o mě a mém působení v zahraničí víte, nebo ještě se dozvěděl !!! To je asi tak všem co jsem Vám chtěl napsat a předem přeji skvělou spolupráci se Sabinou Slonkovou !!! S pozdravem K. R.“

Proč svou výpověď vzápětí popřel? Lekl se něčeho?

V následném telefonátu Rziepel popřel, že by svou výpověď odvolal kvůli něčímu nátlaku či zastrašování. Omlouval se za to, co říkal: „Tak se na mě nezlobte," opakoval stále dokola.

Po dvou týdnech jsme s ním navázali kontakt znovu. Oslovili jsme ho na Facebooku ještě jednou s otázkou, jestli už nechce konečně říct, jak to tedy je s jeho vynucenou mlčenlivostí a pravidelnými finančními injekcemi, o kterých sám mluvil. Rziepel poslal jako reakci natočený videovzkaz, kde už spíš emotivně řekl, že se Seznamem nechce mít nic společného.

Co se tedy stalo? Z čeho žije Citron v Itálii? A proč svou výpověď změnil?

Případu se budeme dál věnovat.

Reklama

Doporučované