Hlavní obsah

Policejní doprovod či chodba nahánějící strach. Slavia chystá kulisy pro fotbalový orchestr z Barcelony

Jak těžké je ulovit například podpis Lionela Messiho? Ve videu odpovídá sběratel Miroslav Beneš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedna z největších hvězd současné popové hudby Ed Sheeran ve své písni s názvem Barcelona zpívá: So let‘s pretend we‘re dancing in the street in Barcelona. Fotbalisté katalánského celku ale už zítra večer vyzvou k tanci úřadujícího českého mistra. Co všechno musí vedení pražského celku zařídit, aby měli hráči světového formátu pro fotbalový kvapík odpovídající kulisy?

Článek

Litry alkoholu, dámská společnost, prvotřídní gastronomické pokrmy či speciálně upravené sedačky. Požadavky světoznámých hudebních kapel během koncertních turné jsou mnohdy bizarní. Jak to ale v zákulisí vypadá, když přijede do Prahy jeden z nejslavnějších fotbalových souborů s názvem FC Barcelona?

„Trochu nás to překvapilo, ale Barcelona žádné speciální požadavky oproti těm klasickým, jako je ovoce, led a další věci do kabiny, neměla. Je to podobné, jako když u nás hrála v dubnu londýnská Chelsea. Můj názor je takový, že se jedná o tak velký klub, který je zvyklý si všechny věci připravit a zajistit sám, protože s ním jezdí velký počet členů doprovodného týmu,“ myslí si tiskový mluvčí pražské Slavie Michal Býček.

Podle informací Seznamu si s sebou Barcelona přiveze i vlastní bezpečnostní pracovníky. I přesto se ale neobejde návštěva katalánského giganta bez pozornosti české policie. „Přijali jsme bezpečnostní opatření, protože tuto událost vnímáme jako rizikovou. Chceme, aby byl její průběh bezproblémový, a tak se na celé akci bude podílet několik stovek policistů z řad pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby. Pomáhat nám budou rovněž strážníci městské policie a v akci budou také policisté se psy a na koních,“ říká tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Jan Daněk.

Do Prahy se chystá také kompletní vedení španělského celku, které do české metropole přiletí v úterý. Jedinou výjimkou je klubový prezident Josep Maria Bartomeu. Šestapadesátiletý rodák z Barcelony do Prahy přiletí kvůli politickým nepokojům v Katalánsku až ve středu. Před samotným utkáním je pak na programu společná večeře managementů obou středečních soupeřů.

Barcelona bude stejně jako před osmi lety bydlet v hotelu Four Seasons ve Veleslavínově ulici. Klubové vedení Barcelony si potrpí na soukromí hráčů, během přejezdů z hotelu ale tak úplně sami členové týmu nebudou. „Od středečních odpoledních hodin budeme monitorovat centrum Prahy, kde budeme v případě konfliktů připraveni zasáhnout. Zároveň bude policie také doprovázet autobus s hráči Barcelony na cestě z hotelu na stadion a zpět,“ dodává Jan Daněk.

Ze strany vedoucího celku španělské La Ligy se tak žádné monstrózní doprovodné akce čekat nedají. Pro celý sešívaný národ jde ale o jednu z největších událostí posledních několika dekád. „Je to utkání, které má vysoké nároky na kvalitní organizaci, a podle toho se k tomu od začátku přistupuje. Samozřejmě Barcelona vzbuzuje ohlas po celé planetě, takže v tom je asi trochu rozdíl. Na přípravách samotného utkání se podílí desítky lidí, jejich počet atakuje stovku. V den zápasu ji pak překročí,“ popisuje Michal Býček.

Stadion v Edenu se stejně jako na všechna domácí utkání Ligy mistrů převlékne do modrobílého hávu milionářské soutěže. Přímo v útrobách stadionu ale přece jen došlo k jedné kosmetické, avšak dost možná velmi důležité změně. „Nechali jsme speciálně vyzdobit chodbu, kterou bude Barcelona vcházet do kabiny. Chceme, aby od začátku soupeř věděl, s kým má tu čest,“ vysvětluje Michal Býček.

Foto: Seznam Zprávy

Chodbu k šatně hostů lemují v Edenu citáty soupeřů, kteří proti Slavii v poslední době nastoupili.

Foto: Seznam Zprávy

Chodbu k šatně hostů lemují v Edenu citáty soupeřů, kteří proti Slavii v poslední době nastoupili.

Foto: Seznam Zprávy

Chodbu k šatně hostů lemují v Edenu citáty soupeřů, kteří proti Slavii v poslední době nastoupili.

Na utkání se samozřejmě chystá také početná enkláva slávistických fanoušků z řad známých osobnosti, sportovců nebo politiků. A dorazí také čeští basketbaloví reprezentanti. „Basketbalová reprezentace a současná fotbalová Slavia jsou mimořádné sportovní kolektivy a jejich sportovní sounáležitost je nádherný projekt. V mládí jsem basketbal hrál a to, že budeme moci reprezentanty přivítat na zápase s Barcelonou, bude další zážitek tohoto významného slávistického dne,“ okomentoval vzájemnou podporu Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

Reklama

Související témata:

Doporučované