Hlavní obsah

Policie dopadla 12 únosců, kteří v Maroku znásilnili a potetovali dívku

Muži na dívčino tělo vytetovali lascivní symboly, nadávky a hákové kříže.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Dívku po dvou měsících propustili poté, co je vyhledal její otec a slíbil, že únos neoznámí na policii. Dívka pomoc vyhledala sama.

Článek

Teprve sedmnáctiletá marocká dívka Chadídža byla během muslimského svátku ramadán unesena skupinou asi 15 mužů. Ti ji dva měsíce znásilňovali a mučili, také ji proti její vůli potetovali. Kromě urážek a lascivních motivů jí vytetovali i hákový kříž.

Muži Chadídžu propustili poté, co je kontaktoval její otec, který slíbil, že incident neoznámí na policii. Dívka vyhledala pomoc sama, její právník poté zločin oznámil policii, jež nyní drží ve vazbě dvanáct únosců.

Při rozhovoru pro marockou televizi Chouf TV dívka vypověděla, že byla unesena, když byla na návštěvě u své tety. Dva muži ozbrojeni noži ji následně prodali jiné skupině mužů za drogy nebo peníze. Chadídža také řekla, že jí únosci dávali drogy, aby ji udržovali v omámeném stavu. Po dobu dvou měsíců jí odpírali jídlo i pití a nedovolovali jí se umýt.

Kromě znásilňování jí také popálili ruce cigaretami. Dívka se několikrát snažila o útěk, ten se ale nikdy nepodařil. Dívčin otec ohlásil na policii její zmizení, policisté ale nezahájili vyšetřování.

Případ vzbudil v Maroku vlnu nesouhlasu s porušováním práv žen. Více než 72 tisíc lidí podepsalo petici za to, aby marocký král Mohamed VI. dívce pomohl se zajištěním zdravotnické a psychologické péče. Dívčina případu se dobrovolně ujala skupina právníků. Její rodina se spolu se sociálními pracovníky snaží získat peníze na zaplacení odstranění jejích tetování.

Sama Chadídža řekla, že „chce bránit svá práva a chce, aby jim vzali ta jejich“. Chtěla by, aby si její únosci uvědomili, že mají také sestry, u kterých by nechtěli, aby trpěly jako ona. „Donutili trpět mé rodiče, zničili život mým sourozencům i mně. Můj život je teď zničený, chci vyjít z domu, ale nemůžu, také zničili moji čest. Nikdy jim neodpustím,” dodává Chadídža.

Ne všichni ale vyjadřují Chadídže podporu. Prezident marocké asociace pro lidská práva řekl, že je nutné brát dívčinu výpověď s rezervou, protože byla známá svými styky s drogově závislými lidmi. Matka dvou únosců řekla webu pro ženy Sultana, že dívka často utíkala z domu za jejími syny, a museli ji několikrát vyhazovat. Dívčin případ bude u soudu projednáván 6. září.

Maroko a práva žen

V Maroku je podle The Independent vysoký počet násilných činů vůči ženám. Minulý rok marocké soudy řešily 1600 případů znásilnění, což je dvakrát více než předešlý rok. Podle průzkumu z roku 2009 téměř dvě třetiny marockých žen zažily nějakou formu násilí.

Letos v březnu byl v Maroku zatčen muž, jenž byl na videu zachycen při napadení mladé dívky, kterou na ulici strhl k zemi a roztrhal jí oblečení. Minulý rok v srpnu Marokem proběla vlna masových protestů poté, co bylo zveřejněno video, kdy skupina mladistvých v autobusu sexuálně obtěžovala ženu s poruchou učení.

Maročtí zákonodárci v reakci na protesty přijali letos v únoru zákon, který kriminalizuje domácí násilí a zřizuje ochranu pro oběti.

V roce 2014 Maroko zrušilo kontroverzní zákon, který umožňoval dětským násilníkům uniknout trestu, pokud se svou obětí uzavřou manželství. Inspirovalo několik dalších zemí, včetně Tuniska, aby podobný zákon zrušily.

Reklama

Doporučované