Hlavní obsah

Policie hledá lidi, kteří poslali peníze na vymyšlené sirotky

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Policie se zabývá případem údajných sirotků, kteří měli po dopravní nehodě zůstat bez pomoci. Příběh, o němž informovala některá média, byl ale vymyšlený a nehoda se nestala.

Článek

Lidé na zřízený účet poslali více než milion korun. Policie eviduje zhruba 1 200 dárců a žádá, aby se jí ozvali. Peníze dostanou zpět.

„Všechny peníze, které byly zaslány dárci na účet, kriminalisté okamžitě zajistili. Žádný z dárců o ně nepřijde a všechny peníze budou policií zpět vráceny,“ informoval policejní mluvčí Jan Daněk.

Lidé, kteří peníze poslali, se mají ozvat na telefonní číslo 703 823 750. „Tam jim bude sděleno, jak v této věci postupovat, aby peníze získali zpátky,“ podotkl mluvčí.

Foto: FB Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11

Příběh, který se objevil na facebookové stránce Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11, odstartoval velkou mediální melu. Dnes již na stránce tento příspěvek není.

Policie věc vyšetřuje jako podvod, za který hrozí případně až osmileté vězení. Zatím nebyl nikdo obviněn.

Jak sílil vymyšlený příběh

Srdceryvný příběh, který se později ukázal jako vymyšlený, přineslo mnoho českých médií. Většina se později omluvila, že si historku dostatečně neověřila. Desátého srpna vyšel v Pražském deníku článek s titulkem „Děti přišly o rodiče. Aby nešly do domova, nic neohlásily“. V textu v online verzi listu a o dva dny později aktualizovaném o informaci, že jde o smyšlený příběh, kromě jiného stojí: „Neuvěřitelný příběh se objevil na facebookových stránkách s názvem Sklad dětských věcí pro pěstouny. Popisuje, jak zhruba před třemi měsíci přišli chlapci ve věku 7, 10 a sedmnáct let při nehodě o oba rodiče. Protože se nejstarší z nich velmi bál o to, aby neskončili v dětském domově, nic nenahlásil. Škola nebyla, sousedé si ničeho nevšimli. Tedy nikomu nepřišlo nic zvláštního. Na celou věc se přišlo náhodou, když byl mladík pečující o své sourozence přistižen při krádeži jídla v rychlém občerstvení. Naštěstí měl kamaráda, který s ním promluvil a hlavně o všem informoval svou matku, která se zabývá věcmi kolem pěstounské péče. Ta celý příběh popsala a požádala o pomoc při zajištění potřeb dětí.“

Příběh začal žít vlastním životem a publikovala jej řada českých médií. Postupně se ale začalo ukazovat, že se věci nemohly odehrát tak, jak bylo na facebookové stránce uvedeno. Ještě tentýž den bulvární portál Blesk napsal, že „tragický příběh tří sourozenců se nejprve objevil na facebookových stránkách Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11, který vede Eva Ptáčková. Ta s celou kauzou byla obeznámena, a tak pro chlapce iniciovala sbírku, v níž se vybralo neuvěřitelných 279 114 Kč! (…) O den později je ale všechno jinak! „Bohužel jsme se my i celá veřejnost stali obětí podvodu,“ sdělila redaktorovi Blesk.cz do telefonu třesoucím se hlasem. Den po medializaci celé kauzy, kdy ji patrně začaly řešit patřičné úřady, se totiž ukázalo, že pravda tkví docela někde jinde“.

Deník N dodal: „Původní zpráva vznikla na základě tří zdrojů, které byly na sobě nezávislé a mimo jiné potvrzovaly vysokou dlouhodobou důvěryhodnost paní Ptáčkové (pěstounka Eva Ptáčková, pozn. red.). Bohužel až po vydání zprávy a po následném dalším zkoumání se ukázalo, že ve věci samotných chlapců tyto zdroje samy měly informace jen od jednoho zdroje – od paní Ptáčkové, kterou ze své pozice neměly důvod nebrat vážně. A to i nějakou dobu poté, co následně sama řekla, že byla oklamána ze strany chlapců. Věc ještě není uzavřena, šetří ji policie jako pokus o podvod, kterému bohužel uvěřilo mnoho osob i médií. Za naši chybu se omlouváme.“

Eva Ptáčková, která svým příspěvkem na sociální síti celou kauzu odstartovala a následně ji začala vyšetřovat policie, pak na facebookovém profilu Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11 dvacátého srpna poděkovala všem, kdo jí věří, že nešlo o zlý úmysl. „Všem, kteří mi vyjádřili podporu, velmi děkuji, část lidí ví o problému, který se stal, kdo tomu chce věřit, tak věří, kdo ne, tak by ani vysvětlování nepomohlo. Podle dnešního sdělení policie by se měly peníze vracet přibližně koncem září, ale může to být dřív i později, já to nemám jak ovlivnit. Je mi velmi líto, co se stalo, ale každý si na to udělá obrázek sám, já se k tomu opravdu nebudu a nesmím vyjadřovat,“ napsala.

Většina médií, jež příběh publikovala, se čtenářům omluvila.

Reklama

Doporučované