Hlavní obsah

Policie kvůli dotacím ve sportu obvinila mocného lobbistu Janstu

Policie obvinila Českou unii sportu a právníka Miroslava Janstu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Spolu s ním byla jako právnická osoba obviněna Česká unie sportu, jíž je Jansta předsedou.

Článek

V případu manipulací se sportovními dotacemi začali žalobci stíhat předsedu České unie sportu Miroslava Janstu.

Jednoho z nejvlivnějších mužů nejen sportovního zákulisí obvinili spolu s tajemníkem unie sportu Janem Boháčem, obviněna je také Česká unie sportu jako právnická osoba. To později potvrdil i obhájce společnosti Prokop Beneš. "Právní konstrukce hovoří o návodu, pokusu a pomoci k vyjmenovaným trestným činům. ČUS je stíhán spolu s dalšími konkrétními fyzickými osobami, jejichž jména s ohledem na dikci zákona nelze uvést," uvedl ve vyjádření.

Informaci jako první přinesl server Aktuálně.cz. Jansta pro Seznam Zprávy svoje stíhání nepopřel, uvedl však, že se ke kauze nebude zatím nijak vyjadřovat.

Na co se potřebovali ptát policisté mocného lobbisty Jansty a politika Březiny?Video: Vojtěch Blažek

Mluvčí České unie sportu Vladimír Zemánek uvedl, že se ke kauze vyjádří během úterního odpoledne.

Janstovo obvinění však Seznamu potvrdili advokáti, kteří jsou s případem detailně obeznámeni.

Případ sportovních dotací vypukl letos na jaře, kdy policie prohledala právě kanceláře České unie sportu a advokáta Janstu na dva dny zadržela.

Video: Jansta popisuje dva dny zadržení v policejní cele. Pelta je obchodník s deštěm, říká.

Rozhovor s Miroslavem Janstou.

Tehdy ho však ještě neobvinila, od vypuknutí kauzy jsou trestně stíháni někdejší předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta, náměstkyně na Ministerstvu školství Simona Kratochvílová a úředník ministerstva Zdeněk Bříza. Obviněna je také Fotbalová asociace České republiky jako právnická osoba.

Miroslav Jansta patří ve sportovním prostředí už řadu let k nejvýznamnějším postavám. Je předsedou jedné z hlavních sportovních institucí a stojí také za evropským vzestupem basketbalového oddílu v Nymburku.

Především však jde o muže s rozsáhlými politickými kontakty, které sahají až do těsné blízkosti prezidenta republiky.

Janstovo jméno už během vyšetřování kauzy mnohokrát padlo. Kromě zmíněného zadržení o něm často mluví už obvinění aktéři Pelta a Kratochvílová na zveřejněných nahrávkách, které při vyšetřování pořídila policie.

Reklama

Doporučované