Hlavní obsah

Za dotaci v Peltově kauze lobboval i premiérův tajemník, ukazují odposlechy

Kauza kolem Miroslava Pelty.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

„Je od premiéra, dáme jim čtyři miliony." Na nahrávkách v kauze zmanipulovaných dotací pro sport se objevuje i jméno Petra Šelepy - šéfa sekretariátu předsedy vlády a člena ČSSD. Měl lobbovat za dotaci pro vesnici na Zlínsku.

Článek

Letos v lednu se Miroslav Pelta a Simona Kratochvílová probírali 1200 žádostmi o dotaci na sport, které dorazily na Ministerstvo školství. Šéf českého fotbalu a náměstkyně ministryně se dohadovali, kdo dostane šanci.

A jedním z těch šťastných projektů měla být rekonstrukce sportovišť v jedné vesnici na Zlínsku. Protože - jak Peltovi tvrdila Kratochvílová - na téhle dotaci má zájem důležitý člověk: Petr Šelepa, tajemník premiéra Bohuslava Sobotky a člen ČSSD.

Jde o jeden z příběhů, který se podařilo zrekonstruovat na základě odposlechů, jež měl možnost Seznam prostudovat. A jimiž se policisté snaží podepřít obvinění, že Pelta s Kratochvílovou chtěli nezákonně přidělit část z půlmiliardy určené na letošní podporu sportu.

Konkrétně že dotace - ačkoli to správně měla dělat nezávislá ministerská komise - rozdělovali podle politického i byznysového klíče. Větší šanci měly ty žádosti, za nimiž stál někdo vlivný. Například politici ČSSD i ANO.

Šelepa říká, že za dotaci nijak zákulisně nebojoval. Prý se jen při práci na Úřadu vlády seznámil se starostou Vlčkové na Zlínsku. Který se ho ptal na šance získat dotaci. A Šelepa se zase dál otázal náměstkyně Kratochvílové. Nic víc.

Z 1200 žádostí Pelta s Kratochvílovou vybrali podle policie zhruba dvacítku. Odposlechy naznačují, že soupisy preferovaných projektů téhle dvojici nosil i Karel Březina, pražský zastupitel za ČSSD, a advokát a lobbista za zájmy sportu Miroslav Jansta, taktéž člen sociální demokracie.

Jansta to popírá, také říká, že se nanejvýš jen ptal, jak si která žádost na ministerstvu vede. Březina o případu nemluví. Pelta a Kratochvílová ale na odposleších pořízených v pronajatém bytu řeší, že dají dotaci fotbalovému klubu v Semicích ve středních Čechách, kde Březina šéfuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované