Hlavní obsah

Policie loví dealery drog mířící na Hip Hop Kemp. Cizincům s hašišem hrozí až deset let ve vězení

Festival Hip Hop Kemp ve velkém přitahuje dealery rozličných drog. Na ně se zaměřují policisté a celníci, kteří namátkově kontrolují fanoušky v automobilech, především ty z Polska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stejně jako v loňském roce se i letos musí fanoušci festivalu Hip Hop Kemp přijíždějící autem připravit na důkladné kontroly hradeckých policistů a celníků. Ti v automobilech hudebních fandů hledají především drogy. Už první den kontrol se jim podařil velký úlovek. Dva kontrolovaní cizinci měli v zavazadlech 600 gramů hašiše, který by mohli prodat až za čtvrt milionu korun. Skončili ve vazbě a hrozí jim až deset let za mřížemi.

Článek

Policisté a celníci se cvičenými psy si vybudovali několik stanovišť v okolí hradeckého letiště, kde se festival koná. Vybraná auta, především s polskými poznávacími značkami, si brali stranou a donutili jejich osazenstvo vystoupit a vyndat všechna zavazadla. Batohy i vnitřek auta očichal speciálně vycvičený pes.

Řidiči se museli zároveň podrobit zkoušce na alkohol a psychotropní látky, což se některým z nich nevyplatilo. „Řidič měl pozitivní test na psychotropní látky a neměl na zaplacení kauce, musíme mu tedy zajistit vozidlo,” vysvětlil jeden z policistů, který právě montoval botičku na polský osobák.

Na odstavném parkovišti však skončil i velký vůz. „Tento autobus je odstavený proto, že jeho řidič měl rovněž pozitivní test,” ukazuje policejní mluvčí Ondřej Moravčík na velký autobus, v němž na hudební festival cestovali němečtí fanoušci. Zhruba dva kilometry k letišti kvůli omámenému řidiči museli dojít po svých.

Většina kontrolovaných fanoušků bere komplikace s humorem. „Je to otravné, ale ano, musí to být. O nás se nebojím, kdybychom něco měli, pes by to už dávno našel, a nenašel nic,” říká rozesmátý Polák z auta, jehož osazenstvu policisté už dovolili odjet.

Zvýšená bezpečnostní opatření se na Hip Hop Kempu a v okolí dějí od předminulého ročníku, kdy policisté na velkém zásahu ve stanovém městečku zajistili velké množství drog, které dealeři veřejně vystavovali na stolcích před stany, což kazí i jméno celého festivalu. Pořadatelé s tím však podle svých slov udělají málo, dealeři podle nich nejezdí na festival za muzikou, ale jen za kšeftem. Koupi vstupenky jim však zakázat nemohou.

Do středečního odpoledne policisté v okolí hradeckého letiště kromě drobných deliktů zadrželi i pět různých lidí podezřelých z trestných činů, všechny byly z kategorie toxi. Největšími rybami jsou právě dva cizinci s několika desítkami balíčků hašiše. Ti skončili ve vazbě. Zvýšené kontroly příznivců hip hopu budou v Hradci Králové pokračovat až do konce konání festivalu. Fanoušci se z letiště začnou rozjíždět v neděli dopoledne.

Reklama

Doporučované