Hlavní obsah

Policie: Na pražské hygieně fungoval systém vydírání. Nos nám úplatky, nebo končíš

Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úředník si nahrál, jak ho nadřízení nutí ke korupci. Měl vytvořit úplatkářský systém, který bude vynášet až 800 tisíc korun měsíčně. Seznam zjistil dosud neznámé podrobnosti případu.

Článek

V pátek 10. srpna sledovali zaměstnanci pražské hygienické stanice překvapivou scénu: Policisté odváděli ze sídla vysoké úředníky - s želízky na rukou.

Mezi zadrženými byl i ředitel Jan Jarolímek.

Seznamu se teď podařilo rekonstruovat pozadí celé kauzy. Je zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát. Nejen proto, že ve vazbě kvůli ní sedí také Radim Bureš, bývalý šéf bezpečnosti Hradu v éře Václava Klause.

Detektivové totiž pracují s verzí, že na hygieně se rodil propracovaný korupční systém, který mohl aktérům vynášet až 800 tisíc korun měsíčně. A to díky úplatkům od majitelů restaurací.

Zajistit, aby celý stroj šlapal v utajení a bez poruch, měl úředník Jiří Pěkný. Mimochodem, bývalý šéf České obchodní inspekce.

Jiří Pěkný, bývalý ředitel České obchodní inspekce, u soudu. Loni zažaloval někdejšího premiéra Bohuslava Sobotku o odškodnění.Video: Hanuš Hanslík

Jenže Jiří Pěkný se obrátil na policii.

Podle ní se tvrdému nátlaku nadřízených, ať jim pravidelně nosí peníze, vzepřel. Vše si nahrával – předávání hotovosti a schůzek, kde mu vyhrožovali, že ho jinak vyhodí.

„(Obvinění) opakovaně nutili Ing. Jiřího Pěkného k pravidelnému měsíčnímu vydávání hotovosti, jakožto podílu na zisku z předpokládaných úplatků,“ stojí v usnesení o zahájení stíhání, které Seznam prostudoval. A v němž kriminalisté píší, že jde o trestný čin vydírání se sazbou až čtyři roky.

Pěkný o své roli oběti údajného vydírání mluvit nechce. „Nezlobte se, je to pro mě hrozně citlivé téma,“ odmítl žádost o rozhovor.

Korupční systém za 800 tisíc měsíčně

Pěkný nastoupil na pražskou hygienu loni na jaře. Poté, co dlouho nemohl sehnat práci.

Ještě před nástupem se s ním několikrát sešel Radim Bureš, tehdejší bezpečnostní ředitel Ministerstva zdravotnictví.

Bureš podle policejních dokumentů Pěknému vyprávěl, že existuje 300 až 500 pražských restaurací, kam nechodí z hygieny kontroly. A že dávají „výpalné“ za to, že si jich úřad nevšímá. Bureš se prý Pěkného ptal, kolik si myslí (jako bývalý manažer se zkušenostmi s úplatnými podřízenými), že tyto restaurace odvádějí bokem.

Pěkný odhadl, že až 800 tisíc korun měsíčně.

Foto: Vojtěch Blažek

Peníze, které odevzdal nadřízeným úředník Pěkný.

Pěkný nedávno při policejním výslechu řekl, jak rozhovor pochopil - prý tak, že má bezpečnostnímu řediteli pomoci najít slabá místa úřadu, kde si mohou zaměstnanci přilepšovat pomocí úplatků.

Dodal pak, že největší možnost pro kupčení vidí ve vydávání povolení na nové restaurace. Na hygienu jich přijde 1200 ročně.

„Myslel jsem, že mám odhalit korupci,“ vypověděl Pěkný, jak rozhovory vnímal.

Jak „mačkat“ podnikatele

Pěkný také na policii vypověděl, že ho v polovině prosince loňského roku Bureš zavolal a řekl mu, že ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek od něj očekává peníze - 20 tisíc - jako revanš za to, že získal na hygieně dobré místo. Jinak, že Pěkného vyhodí.

Pěkný prý peníze předal Burešovi, bylo to v restauraci obchodního domu MY v centru Prahy. „Následně došlo k dalším pravidelným schůzkám, kdy mi pan Bureš začal opatrně říkat, že bych měl začít vydělávat peníze. Já jsem z toho pochopil, že bych měl mačkat podnikatele,“ prohlásil Pěkný před vyšetřovateli, kteří celou akci pojmenovali „Savo“ - s odkazem na známý hygienický přípravek.

Pěkný také policii sdělil, že se setkal i s ředitelem hygieny Jarolímkem, který mu řekl, že správně by měl být vyhozen. „Ale že pokud bude vše fungovat podle jeho (Jarolímkových) představ a bude se řídit pokyny obviněného Bureše, nemá důvod jej vyhodit,“ píše se v usnesení o zahájení stíhání o Pěkného výpovědi.

V tu chvíli se Pěkný rozhodl, že si další podobná setkání bude nahrávat na telefon a na speciální „špionské“ hodinky s kamerou.

„Jsi blázen, že to dáváš ze svého“

Podle toho, jak příběh popisují policejní dokumenty, požadavky narůstaly.

Na hygienu nastoupil jako ekonom jistý Zdeněk Vališ, kamarád obou mužů – Bureše i Pěkného. A Vališ jedno březnové ráno podle dokumentů sdělil v kanceláři Pěknému, že musí odevzdat dalších 40 tisíc. Jinak skončí.

Pěkný vypověděl, že peníze v obálce odevzdal v kavárně Adria Burešovi s Vališem. Bureš si podle něho obálku schoval pod bundu. „Načež mu obvinění sdělili, že pokud peníze dává ze své výplaty, je blázen a má odejít, peníze má získávat od podnikatelů,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Za měsíc následovalo dalších 35 tisíc.

Pěknému údajně opět Vališ řekl, že jsou určené pro ředitele Jarolímka. Vališ je podle Pěkného výpovědi vložil do časopisu, stránky slepil k sobě a odešel k řediteli Jarolímkovi. „Po návratu mi řekl, že pan ředitel je spokojený, že se mu to takhle líbí,“ řekl Pěkný do protokolu. I tuhle akci si nahrával.

Pěkný se pak dozvěděl, že od roku 2019 povýší na ředitele odboru. A potom že musí měsíčně odevzdávat 50 tisíc.

Shrnuto: Od nástupu na hygienu až do zatýkání 10. srpna takhle Pěkný odevzdal 95 tisíc. Poslední akci už monitorovala policie a Pěkný při ní odevzdal Burešovi dalších 20 tisíc.

NBÚ, Hrad, pošta, vazba...

Přestože výpovědi a zjištění policistů v dokumentech zmiňují více jmen, v případu jsou nyní obviněni jen  někdejší ředitel bezpečnosti Bureš a ekonom Vališ.

Ředitel Jarolímek obviněn nebyl, i když Pěkný o něm ve svých výpovědích hovoří. Vyšetřovatelé například nedosledovali, že by posledních 20 tisíc Bureš řediteli odnesl.

Peníze se totiž dodnes nenašly, přestože je Bureš měl nezpochybnitelně v ruce. Bankovky policisté posypali zvláštním práškem, který se pak našel i na Burešových rukou.

Lidé, o nichž Jiří Pěkný na policii vypovídal, se až s výjimkou Zdeňka Vališe nechtějí k případu vyjadřovat.

„K dané věci se do doby skončení šetření policie nebudu a ani nesmím vyjadřovat. Děkuji za pochopení,“ odepsal Seznamu Jan Jarolímek SMS zprávou na žádost o rozhovor.

Bureš podle informací Seznamu odmítl před policisty vypovídat.

Třiačtyřicetiletý právník Bureš je ze všech aktérů nejzajímavější postavou. Kromě toho, že působil v prezidentské kanceláři jako ředitel bezpečnosti, prošel také Národním bezpečnostním úřadem a Českou poštou. V minulosti vyskakovaly v médiích zprávy, že by se mohl stát dokonce ředitelem Bezpečnostní informační služby.

Jakmile v srpnu Seznam jako první informoval o Burešově zatčení, napsal server Security Magazín, že v případu se jedná také o podvodné prověrky NBÚ a že Bureš měl úzké kontakty na některé politiky ČSSD. Nic z toho ale v aktuálních obviněních ohledně hygienické stanice není.

Promluvil jen jeden

Jediný, kdo se Seznamem mluvil, je obviněný ekonom Zdeněk Vališ.

Dnes říká, že Pěkného verze nedává smysl.

Za prvé prý na hygieně působil zhruba jen sedm týdnů a celou dobu si hledal jiné místo ve státní správě - což se mu povedlo. Takže neměl důvod rozjíždět nějaký propracovaný korupční byznys, jehož by pak stejně nebyl účastníkem.

Vališ připouští, že si od Pěkného jednou vzal obálku (podle policie v ní byly peníze a Vališ ji vložil do časopisu) a odnesl ji řediteli. Ale nestaral se, co v ní je. „Poprosil mě, aby mu ji dal, a já jsem to společně s dalšími věcmi udělal,“ řekl Vališ Seznamu.

Na policii popřel, že by na Pěkného vytvářel jakýkoli nátlak ve stylu „když nebudeš nosit peníze, vyhodíme tě“.

„Jestli za mnou někdo přijde, abych něco někam odnesl, a s tím, že si to údajně sám vyjednal, tak to nepovažuji za vydírání. Ale z mé strany spíš za vstřícný krok,“ prohlásil při výslechu Vališ. Jeho výpověď Seznam získal.

Reklama

Související témata:

Doporučované