Hlavní obsah

Policie našla „Fantomase“, který vyhrožoval ministrovi útokem

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Jan Blatný se ujal Ministerstva zdravotnictví po Romanu Prymulovi.

Reklama

Policie vyšetřuje několik případů, v nichž čelili bývalí ministři zdravotnictví tvrdým výhrůžkám.

Článek

Dětský hematolog Jan Blatný se stal ministrem zdravotnictví ve velmi komplikované době. Nejenže se Česko potýká s prudkým nárůstem počtu nakažených koronavirem a tuzemské nemocnice budou zřejmě již příští týden čelit nedostatku lůžek pro pacienty. Zároveň Blatný usedl do křesla ministra právě ve dnech, kdy dva jeho předchůdci - Adam Vojtěch a Roman Prymula - čelili nebývalým výhrůžkám.

V případě Prymuly, kterého Blatný ve čtvrtek vystřídal, pak situace došla tak daleko, že musel mít posledních zhruba čtrnáct dní ochranku. Důvodem tohoto opatření byl fakt, že čelil výhrůžkám kvůli tomu, že navrhoval přísnější opatření v souvislosti se šířením koronaviru v Česku.

„Lidé mu vyhrožují, snaží se demonstrovat před jeho bydlištěm. Má to dopad na celou jeho rodinu,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) pro pondělí vydání MF Dnes.

Situace nakonec vyvrcholila právě toto pondělí. To přišel na ministerstvo dopis. Když ho úředníci otevřeli, tak se z něho vysypal neznámý prášek. Hasiči po příjezdu do budovy ministerstva ale zjistili, že nejde naštěstí o nebezpečnou látku.

Okolnosti činu prověřuje policie a zjišťuje, kdo tento dopis poslal.

„Případ je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, zatím bez konkrétních závěrů. Po odesílateli i nadále pátráme,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

V dalším případě, který se dotýká výhrůžek vůči exministrovi a poslanci za ANO Adamu Vojtěchovi, došlo k průlomu.

V této kauze pisatel, který se podepsal jako Fantomas Veliký, napsal letos 8. září e-mail úředníkům ministerstva. V této zprávě hrozil útokem v případě, že mu bude ministerstvo omezovat život rouškami a opět mu bude zavírat obchody (k čemuž později došlo). V e-mailu také vyhrožoval, že napadne tehdejšího ministra Vojtěcha.

Podle informací se podařilo pachatele policii vypátrat. Zatím ale z ničeho obviněn nebyl.

„Podezřelá osoba byla vyslechnuta. Trestní stíhání zahájeno doposud nebylo,“ uvedl žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje.

Výhrůžkám kvůli opatření proti koronaviru nečelí jen ministři, ale i veřejnost. V neděli pod smyšleným jménem na Facebooku dvaašedesátiletý muž z Pardubic vyhrožoval, že pokud se neotevřou restaurace a bary, vjede kamionem do lidí, podobně jako Olga Hepnarová.

Policie ho ve čtvrtek obvinila. Za vyhrožování teroristickým trestným činem mu hrozí pět až 15 let vězení.

Reklama

Doporučované