Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat muže, který vydíral Babiše a hrozil mu smrtí

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Policie navrhla obžalovat muže, který čelí stíhání za vydírání premiéra Andreje Babiše (ANO).

Článek

Dnes to uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Předpokládá, že dozorový státní zástupce o návrhu rozhodne do konce tohoto týdne. Obviněnému hrozí podle dřívějších informací dva až osm let vězení.

Obviněný muž žil ve Španělsku, které ho do Česka předalo na základě evropského zatýkacího rozkazu. Český soud ho následně poslal do vazby, a to kvůli obavám z útěku nebo z opakování trestné činnosti.

Seznam Zprávy zjistily detaily případu a identitu zadrženého muže. Podle zdrojů redakce blízkých vyšetřování a podle únorových informací ve španělských médiích je zadrženým Lukáš Bracháček, muž středního věku s tetováním na tváři. „Jmenuji se Lukáš a stavěl jsem 8 let v Barceloně makety lodí. Moje lodě mají šejkové z Dubaje,“ představuje se na svém Facebooku.

Na případ upozornil koncem února Babiš, jenž v televizním diskusním pořadu uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Řekl, že policie ho o věci informovala letos 8. ledna a následně střežila jeho dům. Premiérova manželka poté odcestovala do Dubaje a její snímky ze zahraničí se objevily na sociálních sítích. Babiš dal její cestu do souvislosti s výhrůžkami, podle něj se doma bála. „Moje žena o tom nevěděla. Teďka se to dozvěděla. Já jsem je raději vyhnal pryč,“ řekl šéf ANO v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Premiér později doplnil, že mu obviněný muž zaslal omluvný dopis a že dotyčnému odpustil. K případu podle vlastních slov vypovídal na policii, jeho manželka nikoliv.

Španělský server Nius v polovině února napsal o zadržení hledaného Čecha, kterého česká policie podezírá z výhrůžek smrtí Babišově manželce a synovi. Údajně po Babišovi chtěl, aby do pěti dnů abdikoval.

Zdroje Seznam Zpráv blízké vyšetřování uvádějí, že Bracháček pobýval v katalánské metropoli bezprizorně, bez stálého bydlení a práce. V minulosti už byl podezřelý z jiných trestných činů, zkušenosti už má i s vazebním stíháním.

Babišovi měl výhrůžku doručit na e-mail v rámci hnutí ANO. Hrozba souvisela s řešením covidové pandemie a měla znít, že neodstoupí-li Babiš do pěti dnů, zabije ho. Tato informace se shoduje s tím, jak o případu před měsícem psal citovaný španělský deník Nius.

„Podle mezinárodního zatýkacího řádu Bracháček pohrozil předsedovi vlády České republiky, aby do pěti dnů opustil svůj post, jinak zabije jeho ženu a dítě. Vyšetřovatelům (španělským, pozn. red.) se ho po provedení různých opatření na Tenerife a ve Valencii podařilo lokalizovat a zadržet jej v Barceloně,“ napsal deník.

Reklama

Doporučované