Hlavní obsah

Policie opět obvinila desítky lidí kvůli prodeji lukrativních bytů v centru Prahy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Znalecký posudek, který určil cenu bytů Prahy 1, je hotový. A policie znovu rozeslala obvinění.

Článek

Policisté znovu obvinili více než tři desítky lidí kvůli prodeji bytů v první pražské městské části.

K posunu v případu došlo poté, co si vyšetřovatelé nechali zpracovat další znalecký posudek. Ten měl přesněji určit, jaká škoda měla být těmito prodeji Praze 1 způsobena.

Nyní je dokument, jak zjistily Seznam Zprávy, hotový a policie poslala 36 lidem usnesení o zahájení trestního stíhání. Jde nejen o bývalé nebo současné politiky, ale i o úředníky Prahy 1.

Původně kriminalisté tvrdili, že pod cenou bylo prodáno 23 bytů, a škodu vyčíslili na částku přes 41 milionů korun. V novém obvinění policie tvrdí, že prodejem bytů byla způsobena škoda nižší. A to konkrétně 32,3 milionu.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek, jehož žalobci kauzu dozorují, potvrdil, že k obvinění došlo. „Policejní orgán to usnesení v pátek vydal a odeslal ho obhájcům a osobám vůči, kterým bylo to usnesení vydáno,“ uvedl Lelek.

Na seznamu obviněných jsou znovu například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD) a další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister (všichni ODS).

Policie znovu obvinila také dva současné radní Prahy 1 Jana Votočka (TOP 09) a Richarda Bureše (ODS) nebo zastupitele Filipa Kračmana (TOP 09).

„Dva lidé mi na zastupitelstvu řekli, že jim to přišlo do datové schránky. Já datovou schránku nemám, ale očekávám, že mi to přijde také poštou,“ řekl pro Seznam Zprávy Jan Votoček.

„V minulosti jsem se dost jasně vyjádřil, že městská část Praha 1 postupovala v souladu s tehdy platnými zákony a nařízeními. Na tom stále trvám,“ uvedl exstarosta Lomecký.

Jan Votoček i Jaroslava Janderová na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že dosud obvinění nedostali. „Pokud je to tak, jak říkáte, vidím to jako účelovou záležitost někoho, kdo nás chce dehonestovat. Volby jsou za dveřmi. Nejsem si vědoma žádného pochybení,“ dodala Jaroslava Janderová.

Praha 1 například při prodeji bytu 4+kk (143 metrů čtverečních) v Klimentské ulici chtěla 7,5 milionu, avšak podle zmíněného nového posudku znalce měla být cena o 3,9 milionu korun vyšší.

„Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ napsala do obvinění policie.

„Tato skutečnost byla potvrzena vypracovanými znaleckými posudky a též přehledem cen obvyklých, předložených oznamovatelem, vycházejících ze skutečně realizovaných obchodů v daných lokalitách,“ dodala.

Policisté úředníky a politiky obvinila z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti a přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, za což jim hrozí jeden až pět let vězení.

Reklama

Doporučované