Hlavní obsah

Policie podezřívá Faltýnka mladšího z korupce v kauze Brno-střed

Rozhovor s Jiřím Faltýnkem mladším.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V kauze už policie dříve obvinila jedenáct lidí a dvě firmy. Bývalý radní Brna-střed Jiří Švachula zůstává ve vazbě.

Článek

Policie podezřívá Jiřího Faltýnka (hnutí ANO) z braní úplatků při ovlivňování zakázek pro Brno-střed z doby, kdy radnici v letech 2014–2018 ovládalo hnutí ANO. V podezření je podle Aktuálně.cz i jeho otec, šéf poslanců a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Už dříve policisté v případu obvinili postupně jedenáct lidí a dvě firmy. Mezi nimi i bývalého radního Brna-středu Jiřího Švachulu nebo místostarostu Brna-Ivanovic Petra Liškutina (oba hnutí ANO).

„Do zločinecké organizované skupiny lze zařadit i Jiřího Faltýnka, který z titulu své pozice u Tepláren Brno přímo ovlivňuje veřejné zakázky zadávané tímto subjektem spřízněným firmám,“ zapsali policisté do spisu, s jehož obsahem se seznámil server Aktuálně.cz.

Policejní razie se na radnici Brna-středu uskutečnila loni v březnu. Policie tehdy obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Později obvinila další dva a dvě firmy. Pět z nich šlo do vazby. Čtyři následně soud propustil, jediným zadrženým zůstává Jiří Švachula.

Skupina si podle policie dohromady rozdělila úplatky ve výši 17 milionů korun, z toho Švachulovi šlo podle kriminalistů asi devět milionů. Podle serveru iRozhlas.cz ukrýval Švachula peníze z úplatků i v Turecku. Podle vyšetřovatelů je měl jako pojistku, kdyby ho začala vyšetřovat policie.

Kriminalisté se při zátahu zajímali především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období, kdy byl Švachula místostarostou Brna-středu a měl na starosti investice. V nynějším volebním období byl radním. Zastupitelstvo Brna-středu ho ale kvůli kauze odvolalo a vzdal se mandátu, hnutí ANO ho společně s Liškutinem vyloučilo a od případu se distancovalo.

Reklama

Doporučované