Hlavní obsah

Policie: Excesy politiků nám ztěžují práci. Lidem ale děkujeme

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Reklama

Článek

Policie už tři týdny intenzivně kontroluje přísná vládní protiepidemická opatření. Spolu s celníky a vojáky jich hlídkuje 30 tisíc. Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška ale většina lidí opatření dodržuje.

Nejčastěji pak policie pokutuje nenošení respirátorů či roušek.

„Nejčastější je vynechání ochrany dýchacích cest, tu a tam pak řešíme nedostatky při pohybu mezi okresy a tu a tam, jako v pátek v Praze, nějaké otevřené restaurace,“ řekl Martin Vondrášek v podcastu Ptám se já. Podle něj se na ochotě lidí opatření dodržovat ale projevuje to, jak se chovají politici a pokud oni sami opatření porušují.

Třeba jako v případě, kdy novináři nachytali exministra zdravotnictví Romana Prymulu a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO na tajné schůzce v restauraci na Vyšehradě.

„V krátkodobém horizontu po daném excesu to od lidí posloucháme a je nám to krajně nepříjemné. Management státní správy by měl jít příkladem, jinak to vrhá velmi špatné světlo. Nejvíc lituji policistky a policisty, když to na ulici musejí poslouchat a zůstat nad věcí. Je to těžko omluvitelné a nerozumím tomu,“ reagoval v podcastu Ptám se já Vondrášek.

Mluvil ale také o tom, jak složité je vymáhat na lidech dodržování opatření, která budí největší debaty – třeba jako povinnost nosit respirátor na volném prostranství, kde není nikdo další. „Samozřejmě čím víc je ten právní předpis ve shodě s vůlí policisty, tím líp se mu vyžaduje jeho dodržování,“ říká.

Policie v minulých týdnech sklidila za své chování i ostrou kritiku, a to poté, co se do médií dostala videa z velmi ostrých zásahů vůči lidem, kteří odmítli nosit ochranu úst a nosu. V Uherském Hradišti městská policie takto zasáhla vůči muži, který s sebou měl tříleté dítě.

„Chci poděkovat občanům, jak ke kontrolám přistupují. Děláme zhruba 100 tisíc kontrol denně a z toho u tří tisíc zjistíme nějaký přestupek. Pětinu vyřešíme pokutou na místě do tisíce korun a zbytek domluvou nebo předáním správnímu orgánu. To je realita. A zbytek je virtuální realita, a to jsou tři případy natočené na mobil, které běhají ve smyčce na sociálních sítích, a z toho si méně kritičtější divák dělá obrázek o práci policie. Ano, i k tomu dochází, ale naprosto minimálně,“ tvrdí Vondrášek.

I když je policie celý rok vytížena kontrolou vládních opatření, podle Vondráška stíhá i většinu své práce, byť někdy o trochu pomaleji. Pokud někde policie nejvíc chybí, pak prý při kontrole migrantů a cizinců na českém území.

Zástupce policejního prezidenta se ale vyjádřil i ke dnes zveřejněnému nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu, který popsal řadu pochybení ministerstev vnitra a zdravotnictví při nákupu ochranných zdravotnických pomůcek loni na začátku nouzového stavu. Kontroloři konstatovali, že řada nákupů mohla být zásadně předražená, nebo to, že si ministerstva nijak neprověřovala firmy, od kterých nakupují.

„Přijali jsme několik jednotek trestních oznámení týkajících se nákupu ochranných pomůcek v loňském roce. To prověřují věcně a místně příslušné policejní orgány. V tuto chvíli k tomu ale nemůžu poskytnout žádné informace,“ řekl v Ptám se já policejní náměstek Martin Vondrášek. Trvá při tom na tom, že policie i přes pandemii vyšetřuje vše, co má. Připouští ale, že dopad může být v délce trestního řízení.

Jak je policie vytížena kontrolou vládních opatření? A kde policisté nejvíc chybí? Poslechněte si podcast v přehrávači v úvodu, nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované