Hlavní obsah

Policie prověřuje žalobkyni kvůli podezření z daňového úniku, musí ale spěchat

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Žalobkyně Sylva Krützner vydělala na prodeji bytu v Praze 10 zhruba 2,5 milionu.

Reklama

Případ, v němž policie vyšetřuje žalobkyni z Prahy 6 Sylvu Krützner, dospěl do další fáze. Policisté ale mají čas jen do konce března, poté bude kauza promlčena.

Článek

Náměstkyni obvodního státního zastupitelství v Praze 6 Sylvu Krützner už několik měsíců vyšetřuje policie a od posledních dní loňského roku se práce na případu ještě zintenzivnila.

Případ, který byl přidělen Okresnímu státnímu zastupitelství v Děčíně, totiž dospěl do nové fáze, když tamní žalobce Jan Fuchs prostudoval před koncem roku 2019 spis a dal policii pokyn, aby po prověřování kauzy zahájila úkony trestního řízení.

V této fázi už policisté provádějí výslechy a zajišťují důkazy. Nejde ale ještě o obvinění – k tomu mohou policisté přistoupit až tehdy, pokud dojdou k závěru, že byl spáchán trestný čin.

„Úkony trestního řízení byly zahájeny dne 30. 12. 2019, přičemž prověřování je vedeno ve věci podezření ze spáchání přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ potvrdil Seznamu žalobce Fuchs.

V případu jde totiž o šest let starou realitní transakci, kdy žalobkyně z Prahy 6 prodala byt a policie má podezření, že neodvedla daň.

Pokud by se nakonec prokázalo, že byl spáchán trestný čin, stanovuje pro něj zákon sazbu od šesti měsíců do tří let vězení. Jenže policisté musí spěchat. Když budou chtít Krützner obvinit, zbývá jim k tomu už jen několik týdnů.

„Promlčecí doba je s ohledem na v současné době zvažovanou právní kvalifikaci pětiletá. K promlčení trestní odpovědnosti by tedy došlo uplynutím dne 31. 3. 2020, pokud by do uvedeného data nedošlo ke sdělení obvinění,“ doplnil Fuchs.

Státní zástupkyně Sylva Krützner v reakci na novou fázi vyšetřování Seznamu řekla, že nemůže podávat informace po telefonu, zatím však neodpověděla ani na písemné dotazy zaslané e-mailem.

Konkrétně se kauza týká bytu ve Vršovicích o rozloze 73,6 metru čtverečního, který žalobkyně Sylva Krützner koupila v červenci 2012 od městské části Praha 10 za 891 tisíc korun. Po 17 měsících pak byt prodala dalšímu majiteli za 3,4 milionu korun.

Policie nyní prověřuje jednak to, zda městská část prodala žalobkyni byt podle stanovených pravidel – například jde o to, zda pozdější majitelka bydlela v městském bytě dostatečně dlouho na to, aby ho mohla odkoupit.

A za druhé vyšetřovatelé zjišťují, zda v případě dalšího prodeje bytu byla majitelka osvobozena od platby daně z příjmů.

Nešlo přitom o jediný městský byt, který žalobkyně získala. Dostala se i k padesátimetrovému bytu, který v roce 2014 dostala od městské části v Praze 5 do pronájmu rodinná příbuzná žalobkyně.

Nájemní smlouvu podepsala na pět let, po třech letech však dostala nabídku nemovitost odkoupit – příbuzná Sylvy Krützner za ni zaplatila 1,739 milionu korun.

Praha 5 vložila kupní smlouvu do katastru nemovitostí 27. června 2017, už 1. srpna téhož roku ho však příbuzná jako nová majitelka darovala manželovi Sylvy Krützner. Ta už v současné době byt vlastní, protože za dalších pět měsíců na ni manžel – opět darovací smlouvou – byt přepsal.

Reklama

Související témata:

Doporučované