Hlavní obsah

Policie se zajímá o šéfa firmy Kapsch i vedení antimonopolního úřadu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kapsch v Česku od roku 2007 provozuje mýtný systém, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll.

Článek

Policie ve čtvrtek po páté hodině večer opustila sídlo firmy Kapsch v pražském Karlíně, kam se v rámci razie vypravila ráno. Podle dostupných informací nebyl nikdo ani zadržen, ani obviněn.

„Kapsch policii poskytl veškerou součinnost, a tím je pro nás celá věc skončena,“ uvedl mluvčí firmy David Šimoník.

Už dříve potvrdil, že si kriminalisté vyžádali generálního ředitele společnosti Karla Feixe. „Generální ředitel společnosti Kapsch Karel Feix byl ráno policií požádán o součinnost v prověřované trestní věci. Vyhověl a poté se přesunuli do sídla společnosti, kde v současné době probíhají úkony trestního řízení,“ dodal Šimoník. Podrobněji se podle něj firma nesmí vyjadřovat.

Žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda večer oznámil, že zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na několika místech v Česku souvisí s veřejnými zakázkami, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) včetně zakázky na mýtný systém.

Podle serveru Novinky.cz detektivové NCOZ podezřívají Feixe a předsedu ÚOHS Petra Rafaje z korupce. Souvisí to právě se zakázkou Ministerstva dopravy na výběr elektronického mýtného. Vychází z příkazu k domovní prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni antimonopolního úřadu Evu Kubišovou.

„Část úkonů, která probíhala na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, se týká některých veřejných zakázek, které byly řešeno na tomto úřadu, včetně veřejné zakázky na mýtný systém. V tuto chvíli žádné obvinění nepadlo. Nic víc k tomu nyní neřekneme,“ sdělil pouze žalobce Šereda.

Kapsch v Česku od roku 2007 provozuje mýtný systém, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

Vyšetřovatelé ve čtvrtek zasahovali rovněž v brněnském sídle ÚOHS.

Obě akce by mohlo spojovat jméno bývalého místostarosty této městské části za hnutí ANO a nynějšího radního Jiřího Švachuly. Ten je sponzorem hnutí premiéra Andreje Babiše a je rovněž členem dozorčí rady ČD Cargo. Oficiálně tuto linku ale policie nepotvrdila.

Reklama

Doporučované