Hlavní obsah

Policie špehuje demonstranty a opozici, tvrdí polský list Gazeta Wyborcza

Policie špehuje demonstranty a opozici, tvrdí polský opoziční deníkVideo: Reuters

 

Reklama

Deník Gazeta Wyborcza se ve čtvtek na své titulní straně pustil do polské policie. Ta má podle něj špehovat opoziční politiky a občanské aktivisty vystupující proti kontroverzní soudní reformě.

Článek

Polská policie špehuje podle opozičního listu Gazeta Wyborcza opoziční politiky a občanské aktivisty organizující demonstrace proti kontroverzní soudní reformě. Policie obvinění odmítla s tím, že nešlo o nezákonné sledování, ale o zajištění ochrany a bezpečí dotyčných osob v situaci, kdy mohlo dojít ke konfliktům.

E-mail s tajnými důkazy

Od neznámého odesílatele měl deník obdržet důkazy, že se podřízení ministra vnitra Mariusze Blaszczaka dopouštějí nelegálního špehování oponentů vlády, jako je Ryszard Petru, Wojciech Kinasiewicz a Tadeusz Jakrzewski. E-mail od neznámého odesílatele měl obsahovat nahrávky rozhovorů policistů, kteří sledovali oponenty vlády během protestů v době, kdy poslanci schvalovali návrh zákona o nejvyšším soudu. Podle právníků mohli strážci zákona překročit své pravomoci, jestliže „sledování opozice odporuje demokratické kultuře i cílům zákona o policii”. Sami aktivisté tvrdí, že vědí o tom, že je „tajní” sledují už několik měsíců.

Stále demokratické Polsko?

„Teď už si žádný občan nemůže být jist, zda ho nelegálně nesleduje špicl," zdůraznil deník, podle kterého stát v podání vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) přistupuje k občanům a opozičnímu poslanci, využívajících ústavního práva na protest, jako k „veřejným nepřátelům”.

„Posílá na ně špehy, kteří pak sepíší hlášení. Například s kým se Petru stýkal, jak se choval a co říkal. Hlášení si přečte ministr Blaszczak a - pokud v něm najde něco zajímavého - bude to moci pošeptat do ucha předsedovi (PiS Jaroslawu Kaczyńskému), a vládní média ve vhodné chvíli ‚odhalí skandál'," zveřejnil deník. Varoval, že soudy, podřízené ministrovi spravedlnosti, budou moci zanedlouho takové špiclování povolovat. Demokratické Polsko se tak podle něj mění ve stát policejní, všemocný a beztrestný vůči bezbrannému občanovi.

Nakonec deník připomněl, že si počíná stejně jako v březnu 1993 tehdy opoziční poslanec Jaroslaw Kaczyński, když zveřejnil důvěrné nařízení tajné služby, které podle něj mělo sloužit k infiltraci politických stran.

Opozice se nicméně domáhá od premiérky Beaty Szydlové a ministra vnitra podrobného vysvětlení.

Předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński už uvedl, že polská vláda prosadí opozicí kritizovanou soudní reformu bez ohledu na veto prezidenta Andrzeje Dudy. Podle Kaczyńského je Dudova snaha změnit navrženou radikální reformu soudnictví vážnou chybou. PiS si nicméně počká, s jakou verzí reformy prezident přijde, než strana podnikne další kroky, avšak nepřijme žádnou částečnou reformu, neboť polské soudnictví potřebuje reformu radikální.

Reklama

Doporučované