Hlavní obsah

Policie stíhá dalších šest lidí kvůli drogám v příbramské věznici

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Kriminalisté stíhají šest lidí kvůli pašování drog do příbramské věznice. Při zátahu zadrželi tři vězně a tři civilisty, kteří se podle nich podíleli na pronášení pervitinu, konopí a jiných návykových látek do vězení.

Článek

„Jde o podezřelé ve věku 34 až 56 let. Hrozí jim až pětileté tresty,“ informoval dnes policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Nejde o první podobnou akci spojenou se zatýkáním. Příbramský soud nyní řeší rozsáhlý případ pašování drog do věznice Bytíz, který má čtyři větve a desítky obžalovaných.

Trojice zadržených vězňů podle Chalupy využívala civilisty k obstarávání drog a léčiv na lékařský předpis, jež ovlivňují psychiku člověka. Nepovolené látky se snažili dostat za brány věznice hlavně při návratu z venkovního pracoviště. „Odsouzení k nezákonné činnosti využívali civilní osoby, se kterými úspěšně navázali kontakt na pracovišti, a právě tam docházelo smluveným způsobem k předávání zásilek,“ uvedl Chalupa.

Drogy měli vězni pro vlastní potřebu nebo je vyměňovali s ostatními třeba za tabák či kávu. „Z provedených šetření vyplývá, že se na této nezákonné činnosti nepodílel žádný ze zaměstnanců ani příslušníků Věznice Příbram,“ dodal mluvčí. Civilisté jsou podle něj stíhání na svobodě.

Do akce pod názvem Baker, která byla připravována téměř půl roku, se zapojily dvě desítky příbramských policistů společně s dalšími organizačními jednotkami Vězeňské služby.

V minulosti dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému či v sušenkách. Někteří lidé také drogy vězňům přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.

Reklama

Související témata:

Doporučované