Hlavní obsah

Policie uzavřela vánoční trh v Berlíně kvůli podezřelým osobám

Foto: Monika Skolimowska/ Getty Images

Vánoční trh v Berlíně.

Reklama

aktualizováno •

Německá policie preventivně evakuovala lidi z vánočních trhů na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně, kde před třemi lety útočník najel autem do davu. Důvodem evakuace byly dvě podezřelé osoby, uvedla DPA s odvoláním na policejní mluvčí. Nikdo ale nakonec nebyl zatčen, protože podezření bylo plané.

Článek

DPA dříve informovala, že náměstí se vyklízí kvůli možnému nebezpečnému předmětu.

Podle DPA jednala policie „citlivě“ i s ohledem na tragickou událost, která se na trhu stala před třemi lety. Důvodem evakuace, na níž se podílelo 350 policistů, bylo podezření, že na jednoho z mužů je vydán zatykač. To se ale nepotvrdilo, šlo o podobnost jmen, uvedla mluvčí.

Berlínská policie večer na Twitteru uvedla, že lidé na její výzvu v klidu vyklidili vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz a že uzavřen byl i přilehlý pamětní kostel císaře Viléma. Později policie též informovala, že zatím nebudou zastavovat vlaky na nedaleké zastávce Zoologická zahrada.

Později policie na Twitteru napsala, že opatření na náměstí skončila a že nic nebezpečného nebylo nalezeno. Policisté k evakuaci přistoupili kvůli dvěma osobám, které se na trhu chovaly podezřele a které proto policisté legitimovali.

Server bulvárního listu Bild dříve napsal, že policie zadržela v souvislosti s evakuací náměstí dva Syřany. List nejmenoval zdroj této informace a policejní mluvčí ji nepotvrdila.

Třiadvacetiletý Tunisan Anis Amri najel do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína 19. prosince 2016 večer. Zabil tak 11 lidí a dalších více než 50 zranil. Použil k tomu ukradený kamion, jehož polského řidiče zastřelil. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Amrimu se podařilo utéct, ale čtyři dny nato ho na severu Itálie při rutinní kontrole odhalili a posléze v sebeobraně zastřelili místní policisté.

Reklama

Související témata:

Doporučované