Hlavní obsah

V Německu zadrželi kvůli možnému útoku na synagogu v Hagenu čtyři lidi

Foto: Profimedia.cz

Policie před synagogou v německém Hagenu.

Reklama

aktualizováno •

Německá policie uvedla, že v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela čtyři lidi. Jedním z nich je 16letý mladík, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou.

Článek

O hrozbě před nejdůležitějším židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala německá policie ve středu večer.

„Vyšetřování vedlo k identifikaci a zatčení 16letého Hageňana. V průběhu vyšetřování byli zadrženi celkem čtyři lidé,“ uvedla ve čtvrtek místní policie na twitteru.

Magazín Der Spiegel a deník Bild předtím uvedly, že se k útoku na synagogu s pomocí výbušniny chystal 16letý Syřan. Jeho byt v Hagenu nyní podle agentury DPA prohledává policie. Informaci o hrozícím útoku podle zmíněných médií obdržely německé úřady od zahraniční zpravodajské služby, která zaznamenala islamistovo podezřelé chování na internetu.

Policie původně ve středu oznámila, že obdržela informace o možné hrozbě týkající se synagogy v Hagenu a přijala kvůli tomu „příslušná opatření“. Bližší informace mluvčí policie odmítl sdělit, uvedla agentura Reuters, která zároveň poznamenala, že ve středu začal významný židovský svátek Jom kipur (den smíření).

„V současné době máme informace o možné hrozbě v souvislosti s židovskou institucí v Hagenu,“ uvedla ve středu místní policie na Twitteru. „Jsme v úzkém kontaktu s židovskou komunitou,“ dodala. Později policie agentuře DPA sdělila, že situace na místě je „statická“ a budova synagogy prázdná. Na základě jejich informací nedošlo při operaci k žádnému zranění.

Podle místních médií se u synagogy shromáždilo množství ozbrojených policistů. Policie později informovala o tom, že uzavřela silnici před synagogou, ale lidé mohou na požádání s policejním doprovodem uzavřenou silnicí projít. Podle Bildu pak bylo zrušeno jedno z večerních židovských shromáždění.

Po několika hodinách ovšem došlo k opětovnému otevření silnic v okolí synagogy pro vozidla i chodce. Policejní psi totiž na místě nenašli nic závadného. Několik ozbrojených strážníků ovšem zůstalo i nadále na hlídce před synagogou. Informoval o tom německý server Deutsche Welle.

Westfalenpost uvedl, že šlo skutečně o rozsáhlý zásah, k němuž byla do téměř dvousettisícového města Hagen přivolána těžce ozbrojená jednotka z Dortmundu.

Před dvěma lety Německem a celým světem otřásly události v Halle. Tehdy na synagogu zaútočil krajně pravicový antisemita právě v den svátku Jom kipur. Dva lidé tehdy zemřeli. Jen pevné dveře synagogy tehdy zabránily střelci ve větším krveprolití, připomíná server Ruhr24.

Reklama

Doporučované