Hlavní obsah

Video: „Dík patří chlápkovi od protinožců“. Biden zapomněl jméno premiéra

Americký prezident Joe Biden nemohl přijít na jméno australského premiéra Scotta MorrisonaVideo: The White House, AP, Youtube.com

 

Reklama

Americký prezident Biden oslovil australského premiéra Morrisona jako „toho od protinožců“. Stalo se tak během ostře sledované tiskové konference, při které USA, Británie a Austrálie oznámily vznik nového bezpečnostního paktu.

Článek

Bílý dům ve středu přenášel projev prezidenta Joea Bidena, v němž se vyjadřoval k historicky velmi významnému založení bezpečnostní aliance Aukus. Ta má Spojeným státům, Británii a Austrálii umožnit sdílet pokročilé technologie, a posilovat tak bezpečnost v Indo-Pacifiku.

Do paměti mnohých se ovšem Bidenův středeční projev zapíše spíše jako ten, při kterém zapomněl jméno svého spojence, australského premiéra Scotta Morrisona. K výraznému přešlapu došlo, když se Biden snažil vyjádřit Británii a Austrálii své díky za novou možnost spolupráce. Premiéři obou zemí se tiskové konference účastnili virtuálně. Na obrazovky umístěné po bok prezidenta Bidena byli připojeni skrze videolink.

„Děkuji ti, Borisi,“ řekl Biden směrem k britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Následně se obrátil na Scotta Morrisona a chystal se poděkovat i jemu. Slova se mu ovšem nedostávala a bylo patrné, že se americký prezident dostal do rozpaků.

„A chci poděkovat tomu chlápkovi od protinožců. Děkuji moc, kamaráde,“ řekl nakonec Biden. „Vážím si toho, pane premiére,“ dodal. Zřejmě zaskočený Morrison zareagoval úsměvem a „palcem nahoru“. V angličtině Bidenovo oslovení Morrisona znělo „that fella down under“. Slovo fella se dá přeložit jako chlápek nebo týpek. Down under je spojení označující Austrálii nebo Nový Zéland, doslovně to znamená něco jako „tam dole“, ale významově spíš „tam od protinožců nebo tam za mořem“.

Vzpomenout si na jméno svého spojence se Bidenovi nakonec podařilo. „Je mi ctí, že se ke mně dnes připojili dva nejbližší spojenci – Austrálie a Velká Británie –, aby zahájili novou fázi trilaterální bezpečnostní spolupráce mezi našimi zeměmi,“ uvedl Biden později. „Jak řekli premiér Morrison a premiér Johnson, chci vám poděkovat za toto partnerství…“ zmínil Biden následně jméno australského zástupce.

Na záchranu situace už ale bylo pozdě. Bidenův přešlap začal ihned plnit sociální sítě. The Guardian upozornil na to, že uživatelé Twitteru sdílejí pod hashtagem #thatfelladownunder příspěvky, ve kterých amerického prezidenta kritizují nebo se jeho nešťastnému výroku vysmívají.

„Ten chlápek od protinožců je jistě ekvivalentem setkání v hospodě s někým, jehož jméno si nepamatujete, a podaří se vám přijít jen s oslovením kamaráde,“ uvedla například na svém twitterovém účtu jedna uživatelka. Další z nich zde označují Bidenův výrok za „zoufalý“ nebo „trapný“.

Biden ovšem není jediným politikem, který měl se zapamatováním jména australského premiéra potíže. Server Politico upozornil na podobnou situaci, ve které se před třemi lety ocitla německá kancléřka Angela Merkelová. V roce 2018 obletěly svět fotografie německé političky, jak při setkání s Morrisonem během summitu G20 listuje poznámkami s informacemi o australském premiérovi a jeho fotkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované