Hlavní obsah

Policie vyšetřuje Hamáčkovu cestu jako ohrožení utajovaných informací

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jan Hamáček stále ještě nevysvětlil, co myslel svou cestou do Moskvy s Vrběticemi v zádech.

Reklama

aktualizováno •

Schůzkou ministra vnitra Jana Hamáčka s představiteli bezpečnostních složek kvůli cestě do Moskvy a Vrběticím se zabývá policie.

Článek

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu pokročili do další fáze při prověřování případu, který souvisí s avizovanou cestou vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy a s jeho schůzkou s představiteli bezpečnostních složek.

Ta se odehrála 15. dubna večer v Hamáčkově kanceláři na Ministerstvu vnitra a vicepremiér na ni pozval mimo jiné ředitele Vojenského zpravodajství, ředitele civilní rozvědky nebo policejního prezidenta. Hovořilo se o jeho plánu odjet do Moskvy, kde chtěl Jan Hamáček jednat o nákupu vakcín Sputnik V či o možnosti uspořádat v Praze vrcholný summit Putin–Biden.

Bylo to v době, kdy ministr vnitra a další představitelé státu už více než týden věděli o účasti agentů vojenské tajné služby GRU na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Dva dny poté to také Hamáček a premiér Andrej Babiš oznámili veřejnosti.

Podle zjištění Seznam Zpráv detektivové po úvodním prověřování zahájili úkony trestního řízení.

„K vašim dotazům mohu pouze sdělit, že okolnostmi tzv. neuskutečněné cesty do Moskvy se náš útvar (NCOZ) začal zabývat z vlastní iniciativy. Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů „ohrožení utajované informace“ a „zneužití pravomoci úřední osoby“. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Vzhledem k tomu, že přípravné řízení je neveřejné, NCOZ k věci zatím nebude poskytovat žádné další informace,“ doplnil.

„Je naprosto v pořádku, že policie celou věc prověřuje,“ napsal Hamáček ČTK v reakci na zahájení úkonů trestního řízení.

O zahájení úkonů trestního řízení bylo informováno i Vrchní státní zastupitelství v Praze, jak potvrdil žalobce Marek Bodlák.

Otázky Seznam Zpráv a odpovědi státního zástupce

1. Je pravda, že vyšetřujete podezření směřující k Janu Hamáčkovi, respektive k tomu, že se mohl dopustit zneužití pravomoci veřejného činitele ve vztahu k ohrožení utajovaných informací ve stádiu přípravy?

2. Policie prověřování informací oznámila už předminulý týden. Znamená to, že zahájení úkonů trestního řízení přichází po policejním prověření původních informací Seznam Zpráv?

Marek Bodlák, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze

„K totožnosti osob zúčastněných na trestním řízení nelze v přípravném řízení sdělovat jakékoliv informace. Obecně platí, že orgány činné v trestním řízení konají z úřední povinnosti, přičemž pečlivě vyhodnocují mimo jiné i informace z médií a dospějí-li k závěru, že zjištěné skutečnosti důvodně nasvědčují podezření ze spáchání trestného činu, jsou zahájeny úkony trestního řízení.

Tímto Vám mohu potvrdit, že Vrchní státní zastupitelství v Praze obdrželo od policejního orgánu záznam o zahájení úkonů trestního řízení, kdy k popisu skutků a jejich případné právní kvalifikaci se v této fázi řízení nemůžeme blíže vyjádřit.“

Seznam Zprávy před dvěma týdny přinesly informace, že vicepremiér Jan Hamáček se octl ve vážném podezření, že chtěl v Moskvě vyjednávat o nákupu vakcín Sputnik V a zmíněném summitu Putin–Biden v Praze a využít přitom v té době utajované zjištění českých bezpečnostních složek o ruském útoku na Vrbětice.

Podle zdrojů redakce hovořil o možnosti vrbětický skandál výměnou za vakcíny uhladit.

„Když s tím přišel, koukal jsem na něj překvapeně. Chtěl Volodina (šéf ruské Státní dumy, blízký člověk Vladimira Putina) postavit před hotovou věc až na té návštěvě,“ přiblížil Hamáčkovy návrhy jeden z účastníků schůzky, který podobně jako další hovoří pod příslibem anonymity a jehož identitu redakce chrání.

Účastníkům schůzky se nakonec podařilo Hamáčkovi misi do Moskvy rozmluvit, přesto podle dalších zjištění Seznam Zpráv měl ještě den po schůzce připravené k cestě do Ruska letadlo a do něj dokonce seznam několika pasažérů, kteří ho měli doprovázet.

Když poté v sobotu 17. dubna Hamáček moskevskou cestu veřejně odvolal a s premiérem oznámili konečně zjištění o ruském útoku, přišel vicepremiér s vysvětlením, že vše kolem moskevské mise byla jen kamufláž, která měla zakrýt před Rusy přípravu české protiakce za vrbětické výbuchy.

Verzi o kamufláži však vyvrátil například ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, podle něhož Rusové o krocích Česka předem věděli. A odmítl ji tuto neděli i prezident Miloš Zeman.

„Jan Hamáček naprosto rozumně původně plánoval svou cestu do Ruska s těmito dvěma tématy (Sputnik V a summit Putin–Biden) a zcela rozumně tuto cestu odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích. Jen blázen by tam jel v té době. Ten folklor o zastíracím manévru si mohl odpustit,“ uvedl prezident v neděli.

Reklama

Doporučované