Hlavní obsah

Policie zasahovala kvůli kalendáři s nacisty v knihkupectví Naše vojsko

Foto: nasevojsko.eu

Kalendář s portréty představitelů třetí říše, který nakladatelství Naše vojsko prodává.

Reklama

aktualizováno •

Policie také zasahovala proti lidem z nakladatelstvím Guidemedia, které vydalo antisemitskou knihu Jedovatá houba nacistického spisovatele Ernsta Hiemera nebo projevy Adolfa Hitlera.

Článek

Policie v úterý zasahovala ve smíchovském knihkupectví Naše vojsko. Důvodem je kalendář s portréty představitelů třetí říše, který Naše vojsko vydalo a samo prodává.

„Policisté z odboru extremismu a terorismu provádějí úkony trestního řízení spojené s tímto případem. V této věci si však vyhradilo právo na poskytování informací Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 a z tohoto důvodu se blíže nebudeme vyjadřovat,“ sdělila webu Novinky.cz mluvčí policie Eva Kropáčová.

Zásah okomentovalo městské státní zastupitelství, které je obvodnímu nadřízené. „Věc se týká prodeje kalendáře s portréty představitelů třetí říše,“ řekl pro Novinky.cz mluvčí Aleš Cimbala. Dodal, že případ je v přípravném řízení, které je ze zákona neveřejné, a nelze k němu tudíž sdělovat podrobnosti. Ani nebyl nikdo obviněn.

Nakladatelství Naše vojsko se kvůli kalendáři s nacisty stalo terčem několika trestních oznámení. Na konci května jej podala Federace židovských obcí (FŽO), dříve pak předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Kalendář kritizovali i izraelský a německý velvyslanec v ČR. Ministerstvo vnitra vypovědělo nakladatelství smlouvu o nájmu skladu, pražský magistrát již v dubnu vypověděl smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu.

Policie již dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázali, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“. Mluvčí dodal, že obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů nebo osob v českém právu zakotven není.

Šéf nakladatelství Naše Vojsko Emerich Drtina v médiích v době kauzy s tričky a hrnky s podobiznami nacistů uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci. „Každá osobnost má nějaký význam v historii. Nechceme být jako za socialismu. Co se nesmělo, to se škrtalo a nesmělo se to psát. Myslím si, že dnes jsme v demokracii, kde můžeme cokoliv,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.

Nakladatelství nadále na svých stránkách hrnky i trička s podobiznami nacistů nabízí. Nově vydávaný kalendář pak vedle Hitlera a Heydricha představuje státního ministra Karla Hermanna Franka, ministra propagandy Josepha Goebbelse nebo velitele koncentračního tábora v Osvětimi Rudolfa Hösse.

Zásah u vydavatelů projevů Hitlera

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle DeníkuN také od rána zasahovali v Brně a na dalších místech proti lidem za nakladatelstvím Guidemedia. Nakladatelství v minulosti vydalo třeba antisemitskou knihu Jedovatá houba nacistického spisovatele Ernsta Hiemera nebo projevy Adolfa Hitlera. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na dotaz ČTK bez detailů potvrdil, že útvar provádí úkony trestního řízení.

Podle serveru zatím nebyl nikdo obviněn ani zadržen. Policisté se podle DeníkuN zajímají o lidi kolem nakladatelství, neboť společnost vydala v posledních letech řadu neonacistických knih. Policie dotyčné podle serveru podezírá z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

„Mohu uvést, že náš útvar (NCOZ) dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podrobnosti k těmto úkonům uvádět nebudeme. Podáváni informací z trestního řízení má vyhrazeno Městské státní zastupitelství v Brně,“ uvedl Ibehej. Mluvčí zastupitelství Ivo Hahn ČTK nezvedal telefon.

Reklama

Související témata:

Doporučované