Hlavní obsah

Policista v USA zastřelil teenagera. Videozáznam pobouřil veřejnost

Upozornění: Video obsahuje drastické záběry. Publikované policejní video.Video: AP

 

Reklama

Chicagská policie zveřejnila video, které zachycuje zastřelení třináctiletého chlapce Adama Toleda. I přesto, že se vzdal, není zcela jasné, zda byl ozbrojen.

Článek

Policie se rozhodla publikovat záznamy, které zachycují incident z 29. března, kdy policista jednou střelou zasáhl do hrudi třináctiletého chlapce Adama Toleda. Ten následně zemřel.

Jeden ze záznamů pochází z kamery, jež byla připevněná na policejní uniformě Erica Stillmana. Záznam nedokazuje, že by Adam Toledo v momentě výstřelu držel v ruce zbraň. Video však později zachycuje i ležící objekt. Podle serveru BBC jde o pistoli. Záběr však Stillman nafilmoval až poté, co mladík dopadl po výstřelu na zem.

V Chicagu se kvůli tomuto incidentu konaly drobnější protesty. Demonstranti tak vyšli do ulic hodiny po apelu starostky města, ve kterém vyzývala ke klidu.

Incident se podle agentury Reuters odehrál v mexické čtvrti Little Village na západě Chicaga.

Video policie publikovala v reakci na jinou střelbu se smrtelnými následky. Ta se odehrála 11. dubna na předměstí Minneapolisu. Ten den policista zastřelil dvacetiletého Američana tmavé pleti Daunteho Wrighta.

Tato střelba ve městě vyvolala nepokoje. V současnosti totiž město napjatě očekává soudní verdikt v procesu s policistou Derekem Chauvinem, který je obviněný ze zabití George Floyda.

Co chicagský záznam zachycuje?

Na videu vyskakuje policista z auta a běží za chlapcem jihoamerického původu. Druhý podezřelý z obrazu mizí.

Policista následně křičí: „Policie! Zastavte se! Ihned se zastavte! Ruce! Ruce! Ukaž mi ruce!“ Mladík se otáčí a zvedá nad hlavu ruce, policista vykřikne: „Zahoď to!“ A poté vystřelí, jen 19 vteřin po vystoupení z vozu.

Policisté publikovali snímek tohoto momentu a umístili na něj šipku. Ta ukazuje na Adamovu ruku, ve které je údajně zbraň. „838 milisekund mezi tím, kdy byla k vidění, a jedním výstřelem,“ uvedla policie pod fotografií.

Podle serveru BBC je z nezávislého záznamu z bezpečnostních kamer patrné, že pronásledovaný chlapec zahodil před střelbou neurčitý objekt skrze díru v plotě.

Policista na svém záznamu po výstřelu na objekt zasvítí baterkou – šlo skutečně o pistoli.

Obrázek s heslem „spravedlnost pro Adama Toleda“, který se šíří na Twitteru. Tento příspěvek publikoval kongresman za stát Texas.

Dále podle záznamu policista zavolal pomoc a ležícího chlapce se snažil přimět, aby zůstal při vědomí. Následně na místo přijíždějí další policisté a provádějí masáž srdce.

Podle obhájců byl teenager v doprovodu jednadvacetiletého mladíka Rubena Romana, který měl těsně před incidentem vystřelit na projíždějící auto. Výstřel tak přilákal pozornost policistů, jež vyústila v tuto konfrontaci.

Roman v sobotu stanul před soudem. Byl podle lokálních médií obviněn hned z několika trestných činů, mimo jiné ohrožování mladistvých či nezákonné použití zbraně.

Video publikovala policie ve čtvrtek spolu se záznamy z bezpečnostních kamer a audiozáznamy výstřelů, které policii upozornily.

Jaké jsou reakce?

Krátce po publikování videí promluvila starostka města Lori Lightfootová na tiskové konferenci. Sledování záznamu označila za „nesnesitelné“.

„Jednoduše řečeno jsme Adama zradili. A nemůžeme si dovolit zradit další mladou osobu v našem městě,“ řekla Lightfootová. Starostka také apelovala na obyvatele, aby zůstali klidní. Připomněla, že žijí ve městě, které má dlouhou historii policejní brutality. „Dokud nemáme dostatek informací, nemůžeme být soudci této konkrétní situace. Je opravdu pochopitelné, proč řada obyvatel pociťuje ten velmi dobře známý pocit pobouření a bolesti.“

I rodina Adama Toleda vyzvala ke klidu. „Slyšeli jsme v médiích, že se na dnešek plánuje vícero protestů, a přestože o takových událostech nemáme žádné přímé informace, modlíme se, aby pro dobro našeho města lidé uctili Adamovu památku poklidně, a konstruktivně tak usilovali o podporu reforem,“ uvedla rodina ve svém prohlášení.

Právnička rodiny Adama Toleda Adeena Weiss Ortizová.

Na čtvrteční tiskové konferenci právnička rodiny Toledových Adeena Weiss Ortizová oznámila, že Adam žádnou zbraň v momentě policejního výstřelu nedržel. Podle novin The Chicago Tribune dodala, že nemůže říci se stoprocentní jistotou, zda teenager zbraň nedržel bezprostředně předtím.

Policista, který na Adama Toleda vystřelil, nebyl zatím oficiálně obviněn z chybného zásahu. V současnosti očekává výsledek šetření, které prokáže, zda konal v souladu s pravidly. Jde o čtyřiatřicetiletého válečného veterána, jenž se k policii přidal v roce 2015. Podle novin The Chicago Sun-Times nemá žádný záznam o stížnostech na svou osobu.

Noviny také informují o nebezpečí, kterému by mohli policisté v Chicagu v příštích dnech čelit. Čtvrť, v níž byl Adam Toledo zastřelen, ovládá pouliční gang jménem Latin Kings.

Na sociálních sítích uživatelé srovnávají úmrtí Adama Toleda s loňským případem sedmnáctiletého Kylea Rittenhouse. Ten se minulé léto zúčastnil protestů v Kenoshe a nelegálně drženou zbraní zastřelil dva demonstranty. Lidé tak upozorňují na nevyrovnanou razanci policejních zásahů a rozdílné interpretace obou incidentů různými skupinami.

Reklama

Doporučované