Hlavní obsah

Utekl z Česka před rasismem, teď bude známý Rom českému státu pomáhat

Foto: ČTK

Petr Torák (vpravo) diskutuje s velvyslancem Liborem Sečkou (uprostřed) a exministrem zahraničí Tomášem Petříčkem v Manchesteru v roce 2019.

Reklama

Český Rom Petr Torák, žijící dlouhodobě ve Spojeném království, je ode dneška honorárním konzulem ČR v anglickém Peterborough. Nositel Řádu britského impéria české komunitě pomáhá dlouhodobě.

Článek

„Já na Českou republiku nikdy nezanevřel, ten kladný vztah tam vždycky byl. Od chvíle, kdy jsem se začal věnovat komunitní práci, jsem třeba založil českou knihovnu,“ popisuje pro Seznam Zprávy jeden z nejznámějších příslušníků české romské komunity nejen v Británii, kde léta pracoval u tamní policie. Právě to bylo mimochodem překážkou, že se českým honorárním konzulem nestal už dříve. Pracovat souběžně pro britský a český stát totiž nebylo možné.

„Razítko“ pro svou činnost má Petr Torák teprve od 16. dubna 2021. Ale už v době, kdy ho autor tohoto článku před devíti lety poznal, byl doslova na roztrhání, co se týče žádostí o pomoc ze strany příslušníků české i slovenské komunity v Peterborough. Ještě coby policista poskytoval jazykovou asistenci, vyplňoval formuláře, udílel rady, vysvětloval nedorozumění. Byl jakýmsi neoficiálním ombudsmanem.

„Petr Torák přišel do Velké Británie v roce 1999 a od té doby v Peterborough odvedl obrovský kus práce s místní romskou komunitou, za což byl oceněn velmi prestižním Řádem britského impéria (MBE),“ uvádí český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka.

Torák, který i s rodiči utekl z České republiky po sérii rasistických incidentů, pořádal už od roku 2013 výjezdy konzulárního oddělení slovenské ambasády do Peterborough a snažil se neúspěšně o totéž i v případě českého zastupitelského úřadu. „Uvědomoval jsem si dlouhodobě potřebu místní české komunity, aby lidé nemuseli vážit cestu do Londýna. Bral jsem to tak, že by to pro tyhle lidi byla obrovská pomoc.“

Foto: Petr Torák

V těchto prostorách bude český honorární konzulát v Peterborough sídlit.

„Úkolem Petra Toráka bude zajišťovat konzulární služby a pomáhat českým občanům v Peterborough, kde máme početnou krajanskou komunitu. Stejně tak nám bude pomáhat prosazovat české zájmy v oblastech, jako jsou kultura nebo obchodní a ekonomická spolupráce,“ vypočítává pro Seznam Zprávy ambasador Sečka a nový honorární konzul, který v Londýně prošel dvoudenním školením, doplňuje detaily své bezplatné pomoci českým občanům. Té bude věnovat týdně jedno dopoledne a jedno odpoledne. „Je to třeba zajištění apostily na rodný list, budou tam překlady rodných listů. Lidé si budou moci ke mně na honorární konzulát nechat poslat hotový pas, takže nebudou muset znovu do Londýna, což je pro rodinu úspora třeba až 200 liber,“ vysvětluje Torák.

Otevření konzulátu se zúčastnil i konzervativní poslanec Dolní sněmovny za okrsek Peterborough Paul Bristow. Trio Sečka, Torák a Bristow také využilo příležitosti a v rámci projektu českého zastupitelského úřadu Never Forgotten položilo květiny na hroby 4 československých příslušníků Královského letectva (RAF), kteří nedaleko středoanglického města tragicky zahynuli v roce 1940.

„Jsem vždy rád, když s sebou mohu vzít i poslance britského parlamentu. Dává mi to totiž možnost naučit je samotné něco nového o jejich vlastním okrsku a vzbudit v nich snad i pocit vděku, že i Čechoslováci významnou měrou přispěli svými životy k tomu, že dnes Britové mohou poklidně žít v míru a svobodě,“ dodává velvyslanec Libor Sečka, který do konce svého působení chce navštívit úplně všechny hřbitovy v Británii, na nichž jsou českoslovenští vojáci pohřbeni.

Reklama

Doporučované