Hlavní obsah

Střelba v budově FedEx si vyžádala osm obětí, útočník tam zřejmě pracoval

Foto: Twitter.com/Mykal McEldowney

Fotografie zachycená fotografem novin The Indianapolis Star.

Reklama

aktualizováno •

Střelba v budově společnosti FedEx v americkém městě Indianapolis si podle posledních informací vyžádala osm obětí a řadu zraněných.

Článek

Lokální média a světové agentury v pátek ráno informovaly o střelbě v budově společnosti FedEx poblíž letiště ve městě Indianapolis v americkém státě Indiana. Policie prozatím podle místní televize WRTV potvrdila osm obětí a řadu zraněných.

Místní policie přijala tísňový hovor kolem jedenácté hodiny večer místního času, uvedla mluvčí policie Genae Cooková. Ta také během dřívější tiskové konference sdělila, že střelec spáchal sebevraždu a v současnosti by na místě nemělo hrozit žádné nebezpečí. Cooková rovněž potvrdila, že se na místě nachází několik zraněných, další byli transportováni do nedalekých nemocnic.

Mluvčí Genae Cooková potvrzuje osm obětí střelby. Tisková konference místní policie (IMPD) ve 3 hodiny ráno místního času, v 9 hodin SELČ.

Podle Craiga McCartta, zástupce šéfa kriminálního oddělení indianapoliské policie, byly čtyři oběti nalezeny před budovou společnosti FedEx a čtyři uvnitř. Kromě těchto osmi osob byl nalezen také mrtvý podezřelý. Budova společnosti FedEx se nachází v blízkosti mezinárodního letiště v Indianapolisu.

„Domníváme se, že střelec použil pušku,“ uvedl McCartt. Dodal, že „zatím o zbrani nemají bližší informace“. Policie již dříve uvedla, že střelec začal střílet na parkovišti před budovou, než do ní vstoupil.

Místní policie v Indianapolisu uvedla, že „tuší“, kdo byl střelcem, ale oficiálně ho neidentifikovala. Podle jednoho ze svědků, který promluvil pro televizi WRTV, byl střelec deset let zaměstnancem společnosti FedEx. Strážcům zákona na místě s prohlídkou bydliště pomáhá i FBI. Uvedl to zvláštní agent Paul Keenan.

Podezřelý z útoku v Indianapolisu byl federálním i místním úřadům již znám, uvádí web CNN, podle něhož se na úřady obrátil rodinný příslušník podezřelého s varováním, že má násilnický potenciál. Není jasné, kdy k varování došlo, případ ale podle webu sledovaly jak místní úřady, tak FBI, která dokonce zahájila předběžné vyšetřování případné hrozby.

„Bezpečnost je naše priorita. Naše myšlenky jsou se všemi, kterých se střelba dotýká. Pracujeme na získání více informací a spolupracujeme s vyšetřujícími složkami,“ uvedla společnost FedEx v prohlášení. Firma se zabývá kurýrními a logistickými službami. Její sídlo v Indianapolisu je druhým největším logistickým centrem na světě. Pracuje zde přes 4500 zaměstnanců.

Americký prezident Joe Biden označil incident z Indianapolis za „poslední z řady tragédií“, k nimž došlo v USA v posledních týdnech. „Znovu musím provést tu smutnou povinnost, nařídit stažení vlajek na půl žerdi v Bílém domě, ve veřejných budovách a prostranstvích, vojenských stanovištích a na ambasádách. Jen dva týdny poté, co jsem podobný příkaz vydal naposledy,“ uvedl prezident.

„Násilí páchané střelnými zbraněmi je v Americe epidemií. Neměli bychom se s ním však smířit. Musíme jednat,“ dodal Biden, který minulý týden představil soubor opatření zaměřených na potírání právě takového násilí.

Celé Spojené státy zažily za poslední týdny několik střeleckých útoků s víc než pěti mrtvými. Šest obětí si vyžádala střelba v jihokarolínském městě Rock Hill z minulého týdne, kterou měl na svědomí bývalý profesionální hráč amerického fotbalu. V březnu po střelbě v trojici masážních salonů v Atlantě a jejím okolí zemřelo osm lidí, šest z nich byly ženy asijského původu.

Podle údajů neziskové organizace The Gun Violence Archive (GVA) došlo v USA v roce 2021 nejméně ke 147 případům masové střelby. GVA považuje incident za masovou střelbu, pokud jsou zastřeleny, zraněny nebo zabity čtyři nebo více osob, vyjma střelce.

Reklama

Doporučované