Hlavní obsah

Policista šel s pistolí na řidiče, s nímž se na silnici nepohodl. Nebyl to trestný čin, řekl soud

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Bývalý zástupce velitele krajské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek byl obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Článek

Okresní soud Plzeň-město rozhodl případ vysoce postaveného policisty, který loni v září v civilu vytáhl pistoli na řidiče, se kterým se dostal na silnici do konfliktu.

Bývalý zástupce velitele krajské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek byl obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozilo mu až pět let vězení, avšak soudkyně Lucie Bočková dospěla k verdiktu, že se nedopustil trestného činu.

Jeho jednání by však podle ní mohlo být posouzeno jako kázeňský přestupek. O něm by už rozhodoval podle zákona o policii krajský policejní ředitel.

Proti rozsudku se může odvolat do tří dnů pouze státní zástupce, který si vzal lhůtu na rozmyšlenou. Advokát poškozeného řidiče uvedl, že doufá, že se žalobce odvolá. Právní zástupce policisty, který vinu odmítá, je s verdiktem spokojen.

U soudu se promítal audiovizuální záznam incidentu z autokamery řidiče. Ten uvedl, že policisté riskantní jízdou v černém mercedesu bez označení omezovali dodávku s invalidou, a proto je problikl.

Policisté ho poté vyzývali k zastavení a na velké křižovatce mu zablokovali cestu. Slavotínek měl v ruce zbraň a dožadoval se dokladů. Podle poškozeného i jeho advokáta policista vytáhl muže násilně z auta v takzvané kravatě, nadával mu a uhodil ho.

„Neudeřil jsem ho, nepoužil fyzické násilí, nevzal jsem ho do kravaty,“ uvedl obžalovaný.

Jeho advokát uvedl, že řidič do policejního vozu ze strany opakovaně najížděl, a to ve zúžených pruzích na opravovaném mostě. Poté podle něho policistům velmi rychle ujížděl, nereagoval na majáky, světelné signály ani na služební průkaz s odznakem, který mu ukazoval z okna vozu.

Zbraň prý nesl Slavotínek podle svých slov jen jako taktický prvek. Dodal, že spolu s kolegou byli nasazeni do akce jiného útvaru, při němž měl být kvůli únosu dítěte zadržen nebezpečný pachatel.

Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla policistu obžalovat.

„Bez rozumných pochybností bylo prokázáno pouze to, že obžalovaný přistoupil k vozidlu (řidiče). Bez prokázání příslušnosti ho vulgárně oslovil. Naklonil se do vozidla a požadoval po poškozeném, aby vystoupil. Rozhodně nebylo prokázáno, že by se při tomto na poškozeném dopustil fyzického násilí,“ uvedla Bočková.

Reklama

Související témata:

Doporučované