Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu, který zastavil piráta silnic. Osudový okamžik promítl v soudní síni

Osudný okamžik v pražském tunelu. Motorkář narazil do policejního vozu.Video: Policie ČR

 

Reklama

Motorkář bez dokladů se řítil Prahou rychlostí 150 km/h. Policista mu postavil do cesty služební vůz.

Článek

Před justičním palácem Na Míčánkách v Praze od rána stály desítky policistů. Ti chtěli podpořit svého kolegu Šimona Vaice, kterému hrozí odsouzení za to, že zakročil proti ujíždějícímu motorkáři.

Podle vedení Policie ČR se přitom policista zachoval správně a případné provinění neodhalil ani policejní Odbor vnitřní kontroly. Jiného názoru byla ale Generální inspekce bezpečnostních sborů, která Vaice obvinila a státní zástupce ho poslal k soudu.

Policista Šimon Vaic byl obžalován z ublížení na zdraví z nedbalosti, ale soud ho osvobodil.

To, že policista postavil motorkáři ignorujícímu výzvy k zastavení do cesty policejní vůz, do něhož motorkář naboural a vážně se zranil, nepovažuje soud za trestný čin.

"Policejní zákrok byl vzhledem k nebezpečnosti jízdy motorkáře, který ohrožoval životy ostatních účastníků provozu, zcela přiměřený," uvedl soud.

Rozsudek zatím není pravomocný.

Před soud přišly desítky policistů. Co řekl obžalovaný?Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Událost, kterou soud řešil, se odehrála loni 16. července odpoledne.

Policisté si v pražských Holešovicích se pokoušeli zastavit muže na motorce, který však jejich výzvy neuposlechl.

Zjistili, že jde o třicetiletého Tomáše Berku, který má uloženy už čtyři zákazy řízení, přičemž poslední vyprší v roce 2019.

Muž na motorce ujížděl Argentinskou ulicí, dále přes Hlávkův most až do Těšnovského tunelu. Ujížděl přes dva a půl kilometru. Jel přitom vysokou rychlostí, místy odhadem rychlostí až 150 kilometrů v hodině a ohrožoval tak ostatní motoristy.

Další hlídka pohotovostní motorizované jednotky, jejíž součástí byl právě obžalovaný Šimon Vaic, vytvořila na konci Těšnovského tunelu směrem do Karlína zátaras ze služebního vozidla. Do policejního auta motorkář narazil, na místě nebyla po motocyklu vůbec žádná brzdná stopa.

Řidič motorky utrpěl při nehodě těžká zranění.

Osudnou událost zaznamenaly kamery a soud ve středu záběry promítal v soudní síni. Můžete je vidět ve videu v úvodu tohoto textu.

Video: Záběry ze soudní síně při porcesu se Šimonem Vaicem

Policista Šimon Vaic u soudu.Video: Seznam Zprávy

U soudu, kde se kvůli obrovskému zájmu veřejnosti musely do soudní síně vydávat vstupenky, navhrl žalobce policistovi Vaicovi podmínku za nedbalostní trestný čin ublížení na zdraví. To znamená, že by v případě odsouzení mohl dále pracovat u policie – to by totiž nebylo možné jen v případě odsouzení za úmyslný trestný čin. Zákaz činnosti pro policistu žalobce ani nenavrhl.

Zmocněnec poškozeného motorkáře, který u soudu vypovídal hned v první den procesu, vzal zpět žádost o odškodné. Řekl, že pro policistu žádá shovívavost. „Už samotný proces je pro něj ponaučení, navrhujeme upustit od potrestání,“ uvedl.

Kolegové souzeného policisty pokládají proces za absurdní a vyjadřují mu podporu nejen dnes osobně před soudní budovou, ale také na sociálních sítích. Pokud by byl odsouzen, znamenalo by to podle nich, že nemohou proti silničním pirátům zasahovat.

Státní zastupitelství je jiného názoru. Policista podle obžaloby postavil zátaras ze služebního vozidla přesto, že v tu chvíli nebyl schopen odhadnout rychlost motocyklu a jeho řidič už s ohledem na vysokou rychlost a krátkou vzdálenost nemohl střetu zabránit.

Reklama

Související témata:

Doporučované