Hlavní obsah

Policista zastřelil řidiče, potrestán nebyl. Teď úřad zveřejnil video, které přesvědčilo porotu

Záběry z kontroly, při které policista zastřelil řidiče.

 

Reklama

„Mám u sebe zbraň." Tato slova jsou jasně patrná z videa, které bylo důkazem neviny policisty, jenž minulý rok v červenci zastřelil řidiče Philanda Castilea.

Článek

Soud ve Spojených státech 17. června zprostil obžaloby ze zabití z nedbalosti policistu Jeronima Yaneze, který loni zastřelil Afroameričana Philanda Castilea při dopravní kontrole. Smrt Castileho spolu s dalšími podobnými spornými případy loni vyvolala vlnu protestů proti policii.

Poté, co porota soudu v St. Paul ve státě Minnesota zprostila policistu viny, vyšly do ulic asi dvě tisícovky demonstrantů, které s jejím rozhodnutím nesouhlasily. Policisté 18 účastníků protestu zadrželi.

Nyní policie zveřejnila video, které bylo klíčovým důkazem při rozhodování poroty o policistově nevině. Podívat se na něj můžete nad článkem.

Vůz dvaatřicetiletého Philanda Castileho loni na počátku července zastavila policejní hlídka ve městě Falcon Heights. Během následné hádky jeden z policistů Castilea zastřelil. Podle policisty řidič sáhnul po zbrani a on se tak bál o svůj život.

S policistovou výpovědí ale nesouhlasí přítelkyně zastřeleného, která rovněž seděla ve voze a která část incidentu živě přenášela na sociální síť Facebook.

Video vyvolalo vlnu protestů. Castileho smrt spolu se zastřelením Altona Sterlinga ve městě Baton Rouge loni přispěla k vlně demonstrací proti údajné diskriminaci černochů ze strany americké policie.

Reklama

Související témata:
Zastřelil

Doporučované