Hlavní obsah

Policisté napadli při nepokojích v Minneapolisu novináře

Foto: Profimedia.cz

Nedělní protest proti policejnímu násilí v Minneapolisu.

Reklama

Nepokoje vyvolané policejním zásahem proti černošskému mladíkovi Dauntemu Wrightovi provázelo násilí vůči novinářům. Bezpečnostní složky postupovaly hrubě i přesto, že byli viditelně označení jako pracovníci médií.

Článek

Po nepokojích na severu Minneapolisu vyvolaných policejním zásahem proti Dauntemu Wrightovi se o víkendu objevovaly zprávy o agresivním jednání bezpečnostních složek vůči novinářům, kteří protesty pokrývali. Na použití pepřového spreje nebo bezdůvodnou vazbu si stěžovali pracovníci agentury AFP, televize CNN i deníku The New York Times (NYT). Guvernér státu Minnesota Tim Walz v neděli označil zásahy proti novinářům za nepřijatelné.

Walz o den dříve dostal dopis od právničky zastupující dvě desítky zpravodajských organizací, který popisuje tři incidenty ze začátku minulého týdne: obtěžování dvou fotožurnalistů NYT a zatčení producentky CNN. Carolyn Sungovou údajně při protestech z úterního večera příslušníci státní policie shodili na zem a zadrželi, zatímco se novinářka pokoušela uposlechnout výzvu a dějiště protestu opustit.

„Strážníci Sungovou chytili za batoh a shodili ji na zem, ruce jí spoutali za zády stahovací páskou. Sungová se nebránila a opakovaně se identifikovala jako novinář pracující pro CNN a ukazovala svoji průkazku,“ napsala právnička Leita Walkerová. Producentka CNN byla podle ní převezena do okresní věznice a nakonec strávila ve vazbě více než dvě hodiny.

Joshua Rashaad McFadden, fotograf na volné noze, který protesty pokrýval pro americký deník The New York Times, popsal, jak se v úterý snažil nepokoje opustit, zatímco jeho auto obklopili policisté, kteří mu vymlátili okénka a vytáhli ho z vozidla. Podle McFaddena, který je Afroameričan, policisté nevěřili, že má skutečný novinářský průkaz. Nakonec se za něj musel zaručit jiný fotograf.

V pátek přišel v souvislosti s nepokoji v Brooklyn Center příkaz od federálního soudce, který zakazuje policii používat proti novinářům hrubou sílu nebo chemické prostředky. Podle Walkerové ale bezpečnostní složky pokračovaly v „rozsáhlém zastrašování, násilí a jiném nemístném jednání směrem k žurnalistům“.

Její slova podporuje zkušenost reportérky AFP Eléonore Sensové, jejíž tým v noci na sobotu policista postříkal pepřovým sprejem. „Byli jsme jasně označeni jakožto novináři,“ napsala Sensová na Twitteru k údajné fotografii incidentu.

„Omluvy nestačí, tohle se prostě nemůže stávat,“ reagoval Walz. Oznámil, že bezpečnostní složky vyzval k učinění „změn, které pomohou zajistit, že novináři nebudou čelit překážkám pro výkon své práce“. „Podle mě si všichni musíme uvědomit, že útok na média, který v posledních letech vidíme ve světě i v naší zemi, je děsivý,“ citoval politika Demokratické strany deník NYT.

Konfrontace policistů s novináři včetně zatýkání reportérů provázely i loňské protesty po smrti George Floyda. Iniciativa U.S. Press Freedom Tracker uvádí, že za celý loňský rok bylo v USA zadrženo 128 novinářů, zatímco o rok dříve bylo takových případů jen devět.

Na severu amerického Minneapolisu někdo v noci na neděli střílel na dvojici příslušníků Národní gardy, kteří na místě hlídkovali v návaznosti na kontroverzní policejní zásah proti 20letému černochovi. Dva vojáci utrpěli lehká zranění, informovala agentura AP.

Incident se odehrál asi osm kilometrů od předměstí Brooklyn Center, kde předchozí neděli policejní kontrola na silnici skončila smrtí Daunteho Wrighta. Na gardisty někdo střílel z projíždějícího vozu krátce po čtvrté hodině ranní (11:00 SELČ). Jeden z mužů byl hospitalizován kvůli zranění způsobenému rozbitým sklem, druhý podle vyjádření Národní gardy státu Minnesota utrpěl jen „povrchové“ rány.

Při policejní centrále ve městě na severním okraji Minneapolisu se každý večer od Wrightovy smrti protestovalo, bezpečnostní složky opakovaně zasahovaly slzným plynem či zábleskovými granáty. O víkendu také proběhly protesty v Minneapolisu a přidruženém městě St. Paul. V Minneapolisu zároveň budí vášně probíhající proces s bývalým policistou obžalovaným z vraždy George Floyda, jehož smrt loni zažehla mezinárodní vlnu protestů. Proces má dnes na programu závěrečné řeči.

Reklama

Doporučované