Hlavní obsah

Z místa nehody letounu: Shromažďujeme trosky. Pád, po němž zemřeli dva lidé, může mít jen dvě příčiny

Foto: Policie ČR

Do pátrání se zapojil také armádní vrtulník (zdroj: Policie ČR).

Reklama

aktualizováno •

Ve čtvrtek večer se na Plzeňsku zřítil letoun s dvoučlennou posádkou. Pátrání probíhalo celou noc, ráno policie nalezla zřícený stroj a dvě těla bez známek života.

Článek

Kolem poledne dorazili na místo nehody experti z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „My jsme teď na místě nehody, kde probíhá zaměřování ve spolupráci s policí a hasičským sborem. Probíhá shromažďování trosek, které budou předmětem dalšího šetření,” řekl Seznamu zástupce ředitele ústavu Jiří Dvořák.

Část trosek z malého sportovního dopadla na zem, část vraku ale zůstala zaklíněna ve větvích vzrostlých stromů.

Podle Dvořáka pracují vyšetřovatelé u takovýchto nehod v podstatě jen se dvěma možnými příčinami. „Buď je to lidský faktor, nebo je to technická závada,“ dodal Dvořák.

Vrak letounu byl nalezen u obce Petrovice u Měčína na pomezí okresů Klatovy a Plzeň-jih. Uvnitř byli nalezeni dva lidé. „Konkrétně šlo o ženu ve věku 38 let a muže ve věku 64 let,“ uvedla mluvčí plzeňské policie Martina Korandová.

Posádka letounu se naposledy ozvala ve čtvrtek večer. Podle policejní mluvčí Dany Ladmanové požádala o možnost přistání na letišti Chaloupky u Klatov. „Letiště Klatovy, na kterém chtěl pilot původně přistát, je schopné přijmout tento typ letounu,” upřesnil Dvořák.

Jenže posádka s letadlem to až na letiště nezvládla a odmlčela se. Poslední signál GPS byl zaznamenán u Vojovic nedaleko Žinkov na Plzeňsku. Podle map je to od Vojovic do Chaloupek vzdušnou čarou asi 15 kilometrů.

Ještě večer začala pátrací akce. V noci se letadlo nepodařilo najít. Do pátrání se zapojili kromě vrtulníků také policisté z různých oddělení a policejní psovodi se psy. Vrak našli pátrači v pátek ráno z vrtulníku.

Reklama

Související témata:

Doporučované