Hlavní obsah

Policisté už znají autora krvavých záběrů po útoku střelce z Ostravy

Foto: Twitter.com/PolicieČR

Po prosincovém útoku Ctirada V. v ostravské nemocnici zůstalo sedm obětí.

Reklama

Na sociálních sítích krátce po činu kolovala fotografie čekárny, na které jsou vidět mrtvá těla po střelcově útoku ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

Článek

Sedm týdnů od tragické události v ostravské fakultní nemocnici policie zjistila, kdo je autorem fotografie, na níž jsou vidět těla lidí, které střelec Ctirad V. připravil o život.

Už krátce po útoku se po sociálních sítích začala šířit fotografie z místa činu. Je na ní vidět prostor čekárny, kde leží dvě bezvládné oběti a také osobní věci, které po zastřelených pacientech zůstaly.

Pachatel – povoláním stavební technik – přišel 10. prosince do Fakultní nemocnice v Ostravě a zastřelil šest lidí. Další člověk pak po dvou dnech podlehl zraněním, která mu střelec způsobil. Ctirad V. několik desítek minut po střelbě obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se.

Seznam Zprávy už dříve ověřily, že na inkriminovaném snímku je skutečně autentický záběr z kamerového systému ostravské nemocnice. Fotografie vznikla tak, že její autor přefotil monitor jednoho z IT pracovníků ostravské nemocnice.

Až dosud však nebylo známo, kdo je autorem této fotografie. Podle zjištění Seznam Zpráv je to jeden z policistů, kteří u případu zasahovali. Informaci potvrdila i ostravská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

„Provedeným šetřením jsme zjistili, že uvedená fotografie byla pořízena policistou Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci přijímaných opatření a prováděného šetření k danému skutku,“ uvedla Jiroušková.

Jiroušková ale také napsala, že se vyšetřovatelům ještě nepodařilo zjistit, kdo poté fotografii zveřejnil na sociálních sítích.

„Šetření však nadále probíhá, a to jak ze strany policistů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, tak rovněž odborem vnitřní kontroly,“ doplnila Jiroušková.

Z toho, že případ prověřuje i odbor vnitřní kontroly, je však zřejmé, že v podezření je i v tomto případě někdo z policie.

Podle informací Seznam Zpráv autor snímku a zároveň policista poslal fotografii kolegům do společné komunikace přes mobilní aplikaci WhatsApp. A tak je jednou z verzí, že se poté mohla dostat na veřejnost.

Zaměstnanci ostravské fakultní nemocnice už dříve odmítali, že by fotka unikla od nich. Mluvčí nemocnice Petra Petlachová k tomu jen řekla, že celý případ má v rukou policie, z jejíž strany probíhá vyšetřování.

Útočník Ctirad V. se v ostravské nemocnici léčil. A jak Seznam Zprávy již dříve popsaly, trpěl možná chorobnou obavou z toho, že má nádorové onemocnění.

Podezření na tuto diagnózu – odborně kancerofobii – přitom formuloval lékař pouhých pět dní předtím, než Ctirad V. svůj čin spáchal.

Střelec byl totiž podle informací Seznamu loni 5. prosince na vyšetření právě v ostravské fakultní nemocnici.

Reklama

Doporučované