Hlavní obsah

Policisté v USA unikli obvinění z organizace vězeňských zápasů. Počítač s důkazy kolegové zničili kladivem

Vězeňský klub rváčů. Policisté podle obvinění nutili vězně do soubojů.Video: Shutterstock.com

 

Reklama

Kancelář právního zástupce v San Franciscu stáhla obvinění vůči třem policistům, kteří byli podezřelí, že kvůli zábavě nutili vězně, aby proti sobě zápasili. Státního zástupce k tomu přinutila absence důkazů. Případ vyšetřovalo stejné oddělení, kde podezřelí policisté sloužili. Podle prokuratury byly důkazy záměrně zničeny.

Článek

Případ „vězeňského klubu rváčů” v San Franciscu znovu otevřel otázku efektivity interního vyšetřování orgánů činných v trestním řízení v USA.

Trojice policistů tam podle obvinění státního zástupce George Gascóna z roku 2016 pro zábavu nutila vězně k zápasům a rvačkám. Policisté Scott Neu, Eugene Jones a Clifford Chiba ale byli v pátek zbaveni všech obvinění pro chybějící důkazy – ty ovšem zmizely při vyšetřování, které vedlo oddělení stejného šerifa, kde podezřelí pracovali.

Podle prokuratury byly důkazy zničeny záměrně, napsal to britský deník The Guardian. Dokonce podle prokurátorů došlo k zničení notebooku vrchního vyšetřovatele. Policisté odůvodnili ztrátu dat z počítače kuriózně – počítač zničili kladivem, protože v něm byl virus.

Trojice policistů se měla organizace nucených zápasů mezi vězni dopustit v roce 2015. Vězňům měli vyhrožovat fyzickým násilím, sexuálním zneužitím nebo například přesunem do nebezpečných věznic.

Jeden z podezřelých policistů Scott Neu zároveň čelil obvinění ze sexuálního obtěžování tří vězňů před deseti lety. Všechny tři případy byly podle Guardianu vyřešeny mimosoudně, vyrovnáním v celkové výši 97 500 dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované