Hlavní obsah

Policisté zatkli 6 zlodějů Banksyho díla věnovaného obětem terorismu

Foto: Profimedia.cz

Banksyho dílo našli policisté poblíž Říma.

Reklama

Ve Francii strážci zákona zatkli šestici osob, která má mít krádež na svědomí. Dílo britského umělce pachatelé ukradli ze dveří pařížského klubu Bataclan, ve kterém při teroristickém útoku zemřelo 90 lidí.

Článek

Zloději na odcizení obrazu, který britský street art umělec Bansky nasprejoval v roce 2018 na kovové dveře klubu Bataclan, použili brusku. Tou obraz truchlící dívky z bezpečnostních dveří odřízli.

Dílo bylo nalezeno díky spolupráci francouzské a italské policie na začátku letošního června poblíž Říma. Podle britského listu The Guardian je v dobrém stavu. Rozsáhlá koordinovaná zatýkací akce se pak odehrála na území celé Francie. Dvě osoby jsou podezřelé z organizace loupeže, další čtyři ze samotného provedení. Všech šest podezřelých čeká ve vazbě na soud.

Dílo pachatelé odcizili v lednu 2019. Celá akce byla přitom zaznamenaná na videu. Vyšetřovatelé Banskyho dílo nalezli začátkem června na opuštěné farmě v regionu Abruzzo východně od italské metropole.

Odcizení díla vzbudilo pohoršení a vztek. Podle Bataclanu jde o „symbol, který patří všem: místním, Pařížanům i celému světu“.

Série teroristických útoků, které tehdejší francouzský prezident François Hollande označil za „válečný čin“, se odehrála 13. listopadu 2015. Takzvaný Islámský stát se přihlásil k několika sebevražedným atentátům a střelbě, které si v hlavním francouzském městě vyžádaly 130 obětí.

Pravděpodobně jediným přeživším členem skupiny, která v ulicích Paříže a klubu Bataclan útočila, je Salah Abdeslam. Ten byl již odsouzen v Belgii na 20 let vězení za pokus o vraždu policistů v Bruselu v březnu 2016. Následně byl islamista vydán k trestnímu stíhání do Francie.

Reklama

Doporučované