Hlavní obsah

Politici relativizují zločiny komunismu, říkají režiséři filmu o atentátu na soudce Vaše

Film Staříci je nejvýraznějším českým filmem na karlovarském filmovém festivalu.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvojice bývalých muklů se vydá pomstít prokurátorovi, který je poslal v 50. letech do kriminálu. Film Staříci s Jiřím Schmitzerem v hlavní roli má předobraz ve skutečném příběhu komunistického soudce Karla Vaše a válečného hrdiny Pravomila Raichla. Premiéru má v Karlových Varech.

Článek

„Možná měl být v '89. tribunál, který by pojmenoval hlavní exponenty toho režimu a odsoudil. Nestalo se a společnost tím zůstala upatlaná,“ říká režisér Martin Dušek. „A teď se zločiny komunismu začínají stále víc relativizovat prostřednictvím premiéra a i tím, jak se prezident staví k určitým událostem a lidem.“

Dušek natáčel už dříve oceňované dokumenty o vyrovnávání se s minulostí. Problém je podle něj i ve vnímání termínu takzvané historické pravdy. „Historická pravda je narativ, který podle mě prosazuje Rusko. Zaobaluje spoustu věcí. A je to i tím, že se dostatečně nepojmenovaly zločiny komunismu,“ dodává.

Dále z Varů:

Tvůrčí duo Martin Dušek a Ondřej Provazník mělo k dispozici například několikahodinový rozhovor s prokurátorem Vašem, který pořídil Pavel Paleček při natáčení dokumentu. V jejich snímku ale nejde o dokumentární rekonstrukci. Film je sice inspirovaný reálnými osudy, jména jsou však jiná a v postavách se mísí realita s fikcí. Hlavních rolí se ujal Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička, pro kterého jde o velký comeback.

„Staříci jsou představitelé vězňů z 50. let, kteří si prošli největším peklem,“ dodává režisér Ondřej Provazník. „Existují lidé, kteří stále prožívají to, že ti, kteří je poslali do kriminálu, nikdy nebyli potrestáni. Jejich motivace ale začíná být pro zbytek společnosti irelevantní. Vytváříme víc existenciální než politický podtext.“

Jak se vyrovnali se skutečností, že původní představitel hlavní role Jan Tříska tragicky zemřel těsně před natáčením? A co na scénář říkala skutečná dcera Karla Vaše, která pořád žije?

Sledujte exkluzivní rozhovor s oběma tvůrci v úvodním videu.

Reklama

Doporučované