Hlavní obsah

Bílý bílý den i Parazit ve Varech. Vybíráme z programu s uměleckým ředitelem

Co nás čeká letos v Karlových Varech? Rozhovor s uměleckým ředitelem festivalu Karlem Ochem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vítězný snímek z Cannes Parazit, ale také zbrusu nové filmy napříč kontinenty v hlavní soutěži. Poslechněte si, co si nenechat ujít v programu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Článek

Hlavní soutěž je letos bez domácího filmu, neprošel přísnými kritérii výběru. Víc filmů vezou do Varů Slováci, včetně dramatu Marka Škopa Budiž světlo v hlavní soutěži. Sedm českých snímků se ale představí v rámci jiných sekcí včetně roadmovie o dvou politických vězních s názvem Staříci, hollywoodské novinky Martina Krejčího Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera nebo dokumentů Heleny Třeštíkové Forman vs. Forman a Olgy Sommerové Jiří Suchý: Lehce s životem se prát.

Mezi dvanácti soutěžními snímky umělecký ředitel festivalu upozorňuje třeba na čínský Portrét mozaikou nebo Laru režiséra Jan-Olea Gerstera, kde exceluje herečka Corinna Harfouch.

Tři z výrazných snímků festivalu se hned po skončení objeví v českých kinech. Jedná se o nový dokumentární portrét Asifa Kapadii, mimo jiné autora dokumentu Amy, který se zaměřil na nejslavnějšího fotbalistu všech dob Diega Maradonu. Dál potom režijní debut herce Jonaha Hilla Devadesátky a napínavé islandské drama z festivalu v Cannes Bílý bílý den.

„Režiséři všech tří snímků jsou počítáni mezi současné nejobdivovanější světové tvůrce a my jsme poctěni, že můžeme jejich počiny propagovat i po zbytek roku,“ komentuje výběr umělecký ředitel Karel Och.

Každý rok se věnuje pozornost také určité významné režisérské osobnosti, letos je to egyptský filmař Júsuf Šahín. Jde o osobnost, která ve svém díle propojuje arabskou a západní kulturu. V Česku se promítaly dva jeho filmy, Pod žhnoucím nebem a drama z alžírské války Džamila.

Zajímavé osobnosti zasedly i v porotě. Palestinská režisérka a producentka Annemarie Jacir, jejíž všechny tři celovečerní filmy reprezentovaly Palestinu v oscarovém klání. Ukrajinský režisér Sergei Loznitsa, který je zejména autorem oceňovaných dokumentů – naposledy jeho snímek Donbas získal hlavní cenu v sekci Un certain regard v Cannes. Dál řecká herečka Angeliki Papoulia známá z filmů Yorgose Lanthimose a za Čechy potom scenárista Štěpán Hulík.

Podrobnosti v úvodním rozhovoru. Je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který v premiéře vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované