Hlavní obsah

Politici v Praze řeší, jestli město přetížené turisty nepřijde o turisty. Ty čínské

„Byla to chyba minulé primátorky Adriany Krnáčové, která smlouvu obhajovala příslibem investic nebo pandou do pražské zoo,“ říká šéfka pirátských zastupitelů.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Pražští radní budou v pondělí jednat o vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem. Koalice očekává, že Čína omezí cesty turistů do Prahy.

Článek

Hlavní město Praha uznává politiku jedné Číny a Taiwan jako nedílnou část jejího území. Tuhle větu se pražská koalice snažila od ledna vyškrtnout ze sesterské smlouvy s Pekingem. Čínská strana ale o tom jednat odmítla, v pondělí budou proto pražští radní diskutovat o vypovězení celé smlouvy.

„Města jako Washington nebo Kodaň tam takové usnesení nemají. Byla to chyba minulé primátorky Adriany Krnáčové, která to obhajovala příslibem investic nebo pandou do pražské zoo. Ukázalo se, že v Česku nejsou investice ani panda,“ říká šéfka zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová. „My se teď pouze formálně snažíme dohodu odpolitizovat, protože chceme rovnocenné partnerství založené na kulturní výměně.“

Už v minulosti čínská strana potrestala čtyři tuzemské hudební soubory zrušením jejich čínského turné. Stačilo, že mají v názvu slovo Praha. I když třeba zakázané Pražákovo kvarteto nemá s hlavním městem nic společného. Nese jméno svého zakladatele Josefa Pražáka.

Číňanům se totiž nelíbila cesta pražského primátora Hřiba na Tchaj-wan nebo vyvěšení tibetské vlajky na magistrátu.

„Když se podíváme třeba na vyjádření čínského velvyslance nebo na aktivity čínského ministerstva zahraničí, tak to vypadá, že jde skutečně o jakési nepochopení toho, že Praha má v této otázce autonomii. Ta informace, že Praha si záležitosti kulturní a další partnerské výměny řeší sama, zdá se, do Pekingu úplně nedošla,“ komentuje vyhrocené kroky Číny sinolog a analytik Sinopsis Filip Jirouš.

Za potrestání českých hudebních souborů čínského velvyslance kritizoval i prezident Miloš Zeman, jinak podporovatel česko-čínských vztahů. Podle něj byla reakce přehnaná.

Pražská koalice očekává, že mimo kulturních akcí může Čína omezit počty turistů, které do hlavního města míří.

„Čína je mocnost, která vězní 1,5 milionu lidí v koncentračních táborech, brutálně zasahuje proti protestujícím v Hongkongu nebo obchoduje s orgány, takže je to země, od které lze očekávat leccos, ale já se té protiakce nebojím. Myslím, že se budou snažit maximálně omezovat čínské turisty v Praze, což si myslím, že nás nějak výrazně neohrozí,“ dodává Krausová.

Podle předsedy opozičních zastupitelů hnutí ANO Patrika Nachera ale vládnoucí koalice situaci zbytečně vyhrotila.

„Koalice by měla řešit úplně něco jiného. Já respektuji, že nesouhlasí s tím jedním odstavcem, ale za mě by se to dalo řešit tak, že by se smlouva od roku 2021, kdy má končit, v této podobě neprodlužovala. Rozbíjet tu smlouvu mi nepřijde taktické, smysluplné ani efektivní,“ oponuje Nacher.

„Smlouva je formulována bohužel takovým způsobem, že je uzavřena na pět let s tím, že když některá ze stran neprojeví zájem ji ukončit, tak trvá takzvaně na věčné časy. Takže nám nezbývá nic jiného než vyjádřit názor, že ji chceme ukončit, protože jinak by ta smlouva platila napořád,“ vysvětluje radní za Spojené síly pro Prahu Hana Kordová Marvanová.

Pokud se radní na vypovězení smlouvy shodnou, bude muset jejich rozhodnutí ještě v polovině října potvrdit zastupitelstvo. Teprve potom přestane sesterská smlouva s Pekingem platit.

Reklama

Doporučované