Hlavní obsah

Moravská politická přestřelka. Žít Brno tvrdí, že je post tajemníka pro Pospíšila zlatá trafika

Foto: FB Olivera Pospíšila

Oliver Pospíšil.

Reklama

Tajemníkem brněnského magistrátu se stane primátorčin náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD). Matěj Hollan, bývalý náměstek primátora a místopředseda hnutí Žít Brno, jeho angažmá ostře kritizuje. Jde podle něj o politickou trafiku.

Článek

Podle Hollana byl post tajemníka předem vyhrazen právě Pospíšilovi. „Na celém internetu neexistuje dodnes jediná zmínka o tom, že se hledá tajemník. Nic. Normálně to visí na Jobs.cz, aktivně to politici poptávají. Ale tady nebyl důvod, protože se ODS s Piráty domluvila, že to vyhraje Oliver Pospíšil,“ psal Hollan již dva dny před Pospíšilovým jmenováním.

Tajemníka jmenuje ze zákona starosta nebo primátor, je k tomu potřeba souhlas ředitele krajského úřadu. „My jsme ten souhlas obdrželi. Ve čtvrtek s účinností od dubna jmenuji tajemníkem Olivera Pospíšila, který vyhrál výběrové řízení ze 13 kandidátů,“ potvrdila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Pospíšil se do konce března vzdá funkce náměstka, nahradí ho jiný stranický kolega. „Řadovým členem ČSSD zůstanu,“ uvedl Pospíšil.

Podle hnutí Žít Brno, které bylo ještě v minulém volebním období v koalici, ale nyní v zastupitelstvu chybí, bude ovšem Pospíšil, jehož považují za bafuňáře léta žijícího z veřejných peněz, nutně podjatý. Skoro dvacet let je velmi aktivním politikem, přičemž funkce tajemníka musí být striktně nestranná. Podle Žít Brno dostal zlatou trafiku, za niž bude muset být zavázán.

Proč by měl Pospíšil tolik stát o to být tajemníkem, tedy úředníkem, a nikoliv už náměstkem? Podle Žít Brno může být tajemníkem, na rozdíl od náměstkování, navzdory všem budoucím volbám. Klidně až do důchodu. Jeho předchůdce Pavel Loutocký, jenž jde nyní do penze, byl tajemníkem 27 let.

Foto: archiv M. Hollana

Matěj Hollan z hnutí Žít Brno.

„Uvědomují si brněnští Piráti (díky nimž byl Pospíšil také vybrán - pozn. red.), že tímhle zařizují na příštích 25 let místní ODS jejich tajemníka, ať už bude vládnout kdokoliv? Uvědomují si, že pan Pospíšil to od ODS nedostal zadarmo? Že za ten doživotní pašalik musel slíbit opravdu hodně a že to bude muset doživotně splácet?“ ptá se Hollan.

Pospíšil má kritiku za přehnanou a zbytečně osobní. „Výhrady jsem zaznamenal, ale pochopil jsem, že to je nějaký osobní problém vůči mně. Někdo straší, že budu politikařit, ale to je vyloučeno. Na tajemníka je vidět, a kdybych dělal politiku, snadno se na to přijde,“ uvedl Pospíšil.

Oliver Pospíšil se proslavil kampaní, kdy na lidi bafal z popelnic.

Pospíšil se každopádně tajemníkem stane. Podle primátorky Vaňkové je největší Pospíšilovou předností to, že magistrát zná z pozice samosprávy i státní správy. „Strach z politického ovlivnění nemám, protože je to člověk se svým názorem, který bude postupovat v souladu se zákonem a svým svědomím. Nemám obavy, že by se apolitická funkce stala funkcí politickou,“ řekla Vaňková.

Pospíšil uvedl, že posledních 18 let pracoval pro město jako komunální politik. Náměstka dělá nyní Vaňkové, dříve byl náměstkem primátora Romana Onderky (ČSSD). „Svoji dlouhodobou práci pro město považuji spíše za výhodu, ne za handicap,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované