Hlavní obsah

Politický pat. Vláda potřebuje přehlasovat Senát, kvůli covidu jí chybí hlasy

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová a Jaroslav Faltýnek ve Sněmovně.

Reklama

Koronavirus paralyzoval schopnost Poslanecké sněmovny přehlasovat Senátem vrácené zákony. Vládní koalice kvůli poslancům v karanténě či izolaci není schopná dát dohromady nadpoloviční většinu 101 hlasů.

Článek

Ministerstvo vnitra od loňského prosince usiluje o změnu krizového zákona, která by umožnila postihovat podnikatele nedodržující opatření.

Proti novele se ale postavili senátoři. A jejich veto lze přehlasovat jen nadpoloviční většinou 101 poslanců. Tolik poslanců však v tuto chvíli koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů není schopná dát dohromady.

A to kvůli covidu. Někteří poslanci jsou nakažení, jiní zase v nucené karanténě po rizikovém kontaktu s nakaženým. Jednání Sněmovny se tak nemohou zúčastnit.

Sněmovna jako bezpečnostní opatření zavedla jednání pouze v polovičním počtu poslanců. U běžných zákonů, které se schvalují většinou přítomných poslanců, to nevadí. U senátních vratek však zákon vyžaduje minimálně 101 hlasů. Podobné zablokování v příštích týdnech hrozí i dalším zákonům.

Vrácený návrh krizového zákona leží zpět ve Sněmovně od 26. února. „Uplynulých několik týdnů a měsíců se nám stojedničku nedaří nalézt. Třeba minule bylo za hnutí ANO v karanténě nějakých osm poslanců, za nás dva nebo tři,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

„Teď mi náš pan tajemník hlásil další dva kolegy, kteří jsou pozitivní, kolega a kolegyně z Moravy. Stejně to mají kolegové z ČSSD a KSČM,“ potvrdil novinářům šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Svoji hospitalizaci kvůli covidu před několika dny oznámil třeba poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Sněmovna proto projednávání novely krizového zákona přesunula na úterý 23. března. Zda ho v tomto termínu opravdu projedná, však stále není jisté. Do karantény či izolace se mohou dostat další poslanci.

„V této době nelze vůbec předvídat, jak to bude z hlediska účasti. Uvidíme opravdu až za 14 dnů,“ napsal Seznam Zprávám Chvojka.

Menšinová vláda

K podobné situaci však v Poslanecké sněmovně nedošlo poprvé. Stojedničku v minulosti musela chvílemi těžce hledat třeba vláda Mirka Topolánka (ODS) v letech 2007 až 2009.

„Bylo to za vlády Mirka Topolánka, kdy to bylo sto na sto a tato hlasování se posouvala ze schůze na schůzi. Teď je ale menšinová vláda a to je ještě více politicky složité,“ říká místopředseda Sněmovny a šéf komunistů Vojtěch Filip, který je jedním z nejdéle sloužících poslanců.

Dalším zákonem, který by se poslancům mohl v nejbližších dnech vrátit, je zákon o potravinách. Ten by od roku 2028 přikazoval velkým obchodům prodávat až 73 procent českých potravin. Proti zavedení kvót jsou třeba senátoři z ODS nebo hnutí STAN, tento týden je odmítl senátní zemědělský výbor. Senát bude zákon projednávat v příštím týdnu.

Koronavirus se ve sněmovních lavicích objevuje pravidelně. V uplynulých týdnech a měsících se s covidem potýkali z hnutí ANO třeba poslanci Patrik Nacher, Karla Šlechtová či Jiří Mašek, který musel být na čas hospitalizován. Z nemocnice minulý týden propustili třeba i poslance a starostu Náchoda Jana Birkeho (ČSSD). V úterý zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba, který byl hospitalizovaný s těžkým průběhem covidu.

Covid se nevyhnul ani vládě. Onemocněním si prošli třeba ministr zemědělství Miroslav Toman a šéf diplomacie Tomáš Petříček (oba ČSSD) či ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová či ministr obrany Lubomír Metnar (oba za hnutí ANO). V karanténě po kontaktu s nakaženým už několikrát skončila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

Doporučované